Bersama PemimpinMisi PengamanSemasa

MALBATT 850-7 Dibubarkan

NEGERI SEMBILAN: Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM melahirkan rasa gembira dan bersyukur kerana dapat melihat seluruh warga kontijen Malaysian Battalion (MALBATT) 850-7 selamat kembali ke tanah air mengikut kekuatan penuh sepertimana ketika meninggalkan negara dahulu.

Menurut beliau lagi, MALBATT 850-7 berupaya mengawal selia kawasan tanggungjawab seluas 288 kilometer (km) persegi serta berjaya memantau keselamatan di 48 buah perbandaran dan berjaya melaksanakan sebanyak 52 aktiviti operasi secara berkala bersama Angkatan Tentera Lubnan.

“Saya berasa bangga dengan apa yang dilalui dan dilakukan MALBATT 850-7 dimana pengalaman ini perlu dikongsi sebagai pengajaran kepada kita tentang pentingnya nikmat kebebasan serta nikmat menjalani kehidupan serba mencukupi di bumi Malaysia,” jelas PAT.

Terdahulu, ketibaan PAT disambut oleh Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain sebelum menyempurnakan Majlis Perbarisan Pembubaran dan Pemakaian Pingat Perkhidmatan Negara Bangsa-Bangsa Bersatu (PNBB) MALBATT 850-7 bertempat di Padang Kawad Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA) pada 3 Dis 2020.

MALBATT 850-7 berkekuatan seramai 80 pegawai dan 770 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) Angkatan Tentera Malaysia (ATM) termasuk tiga pegawai dan 27 anggota dari Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) dan seorang Pegawai Awam Kewangan dari Kementerian Pertahanan yang diketuai oleh Kol Khairul Anwar Soib selaku Komander MALBATT 850-7.

Penganugerahan Pingat PNBB kepada kontinjen MALBATT 850-7 adalah bagi mengiktirafkan kejayaan pasukan semasa menjalankan misi United Nations Interim Force In Lebanon (UNIFIL) di bawah PBB di Lubnan selama setahun mulai 17 Okt 2019.

Menurut PAT lagi, kontinjen ini berjaya memenangi hati penduduk tempatan sehingga mereka diberi kepercayaan dan kebenaran untuk menubuhkan Malaysian Hall di Marakah.

“Penubuhan Malaysian Hall jelas menunjukkan kehadiran MALBATT 850-7 di bumi Lubnan sangat disenangi dan diterima oleh semua rakyat tempatan,” ujarnya.

Sepanjang penugasan, kontinjen MALBATT 850-7 mempamerkan disiplin dan mutu kerja yang cemerlang sekaligus membuktikan keupayaan serta kemampuan ATM dalam melaksanakan misi pengaman di peringkat antarabangsa.

Turut hadir, Panglima Angkatan Bersama, Lt Jen Dato’ Hj Yazid Hj Arshad TUDM, Ketua Staf Markas Angkatan Tentera, Lt Jen Datuk Mohd Zakaria Hj Yadi, Timbalan Panglima Tentera Laut, Laksamana Madya Dato’ Abdul Rahman Hj Ayob dan Panglima Operasi Udara, Lt Jen Dato’ Hj Mohammad Salleh Hj Osman TUDM

Gambar: Sjn Saiful Fazley Rusli

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online