Bersama PemimpinSemasa

100 Hari Pertama Pentadbiran Menteri Kanan Pertahanan Capai KPI

KUALA LUMPUR: Menteri Kanan Pertahanan, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein menyatakan kesemua petunjuk prestasi utama (KPI) Kementerian Pertahanan (KEMENTAH) telah dicapai dalam tempoh 100 hari pentadbirannya melalui 15 inisiatif di bawah enam aspirasi.

“Enam aspirasi merangkumi memerangi COVID-19, mengawal sempadan negara, mengeratkan kerjasama antarabangsa, memenuhi keperluan kediaman anggota, membela kebajikan veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan melaksanakan Program Jiwa Murni (PJM).

“Selepas 100 hari saya menerajui KEMENTAH, sekali lagi saya menerima tabik hormat dan berdiri di hadapan saudara saudari dengan perasaan bangga serta terharu untuk menyatakan bahawa KPI berjaya dicapai sepenuhnya,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Perbarisan Aspirasi Keluarga Malaysia 100 Hari Pertama Pentadbiran Menteri Kanan Pertahanan di Dataran Panglima Tentera Darat (PTD), Sungai Besi pada 9 Dis 2021.

KPI dicapai melalui pelaksanaan Combat Medic Vaccination Team di mana anggota terpaksa menempuhi perjalanan yang sukar khususnya di Sabah dan Sarawak bagi membantu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memberi vaksin kepada 25,092 penduduk kawasan pedalaman.

Selain itu, kementerian turut mengatur program Vaksinasi Pandu Lalu dalam tempoh tidak sampai dua bulan, namun seramai 14,097 remaja berjaya menerima vaksinasi lengkap hasil daripada inisiatif ini.

Tambah Menteri Kanan Pertahanan lagi, kementerian turut melaksanakan Operasi BENTENG bagi membanteras kemasukan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) di mana seramai 17,023 PATI telah ditangkap sehingga 7 Dis 2021.

“Melalui pengoperasian Hospital Medan ATM yang membantu KKM dalam merawat ribuan pesakit COVID-19 dengan penglibatan Kor Kesihatan Diraja (KKD) juga merupakan penyumbang kepada KPI Kementerian.

“Sepanjang tempoh 100 hari ini juga sebanyak 107 PJM dilaksanakan pada tahun ini dan setiap satunya disempurnakan hasil kerja keras anggota dari Rejimen Askar Jurutera Diraja (RAJD),” ujar Menteri Kanan Pertahanan.

Beliau turut memuji Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang melakukan 21 penerbangan bantuan bagi membawa peralatan perubatan COVID-19 khususnya ke Sabah dan Sarawak serta semenanjung.

Dari sudut perumahanan untuk 100 hari pertama ini matlamat kementerian menyediakan sekurang-kurangnya 2,000 unit kediaman baharu dan ia dapat direalisasikan menerusi pelancaran 2,000 unit Rumah Keluarga Malaysia Angkatan Tentera (RKMAT) di Bukit Jalil oleh Perdana Menteri pada 3 Nov 2021.

“Pencapaian 100 hari tidak boleh dijadikan kayu ukur kecemerlangan kementerian ini secara keseluruhannya tetapi ia boleh menjadi pemangkin kepada setiap inisiatif  di bawah perancangan yang merangkumi tempoh jangka masa 100 hari,” tegasnya.

Tambah Menteri Kanan Pertahanan, KEMENTAH akan turut memberi tumpuan terhadap perancangan jangka masa panjang melalui Rancangan Malaysia Ke-12 iaitu Pelan Strategik MINDEF 2021-2025 serta Dasar Industri Pertahanan dan Keselamatan Negara (DIPKN) yang akan dimuktamadkan tidak lama lagi.

Terdahulu, Menteri Kanan Pertahanan, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein menerima Kawalan Kehormatan Utama (KKU) daripada Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja (1 RAMD).

Penonton kemudian dipersembahkan dengan tayangan montaj Aspirasi Keluarga Malaysia Kementerian Pertahanan dan disusuli demonstrasi Operasi Menyelamatkan Tebusan oleh pasukan khas ATM terdiri daripada 21 Gerup Gerak Khas (GGK), PASKAL dan PASKAU.

Acara sambutan diteruskan dengan perbarisan berkonsepkan Perbarisan Tempur yang diketuai oleh Lt Kol Mohd Fuad Md Ghazali melibatkan seramai 47 pegawai dan 968 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) terdiri daripada lapan detasmen iaitu detasmen Tentera Darat (TD), detasmen Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan detasmen Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Seterusnya, Menteri Kanan Pertahanan menyampaikan Sijil Penghargaan kepada anggota Frontliner di mana penglibatan ATM dalam membantu kerajaan dapat dilihat dengan pelbagai pelaksanaan aktiviti untuk mengekang penularan COVID-19 dan meneruskan usaha membantu kerajaan bagi meringankan beban kepada golongan yang terkesan.

Antara perkara yang dilaksanakan ATM dalam membantu kerajaan adalah Sekatan Jalan Raya (SJR), Rondaan MPV, Rondaan Tim Pematuhan, Greater Klang Valley Task Force (GKV TF), Operasi Imunisasi, Hospital Medan/Desaster Management Zone, Combat Medic Vaccination Team (CMVT), Program Imunisasi dan PJM.

Turut hadir, Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany dan Setiausaha Kementerian Pertahanan, Dato’ Sri Muez Abd Aziz.

Gambar: LKpl Muhammad Nashriq Khairul Zaime, Pbt Mohammad Shukri Suhaimi, Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi, dan Riffat Mohd Yusof.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online