Bersama PemimpinMINDEFSemasa

DSA 2024: MINDEF Meterai Perjanjian Bernilai RM 7.3 Bilion

KUALA LUMPUR: Kementerian Pertahanan (MINDEF) Malaysia telah menandatangani sebanyak 40 perjanjian bernilai RM 7.3 bilion yang terdiri daripada dokumen kontrak, Memorandum Persefahaman (MoU), Surat Penerimaan (LoA), Surat Niat (LoI) serta Sijil Sistem Integriti Korporat Malaysia (CISM) yang berlangsung dalam Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Pameran Keselamatan Kebangsaan (NATSEC) Asia 2024 di Pusat Pameran dan Dagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC) pada 8 Mei 2024.

Salah satu fokus utama dalam majlis tersebut adalah mengenai perolehan aset baharu Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di mana Tentera Darat (TD) akan menerima 18 unit Senjata Berpandu Anti-Kereta Kebal – Julat Sederhana (ATGW-MR) dari Turki yang akan meningkatkan keupayaan tembakan batalion infantri.

Di samping itu, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) akan menggantikan Surveillance Radar (ASR) dan Air Traffic Management (ATM) kepada sistem yang baharu bagi memastikan keselamatan pergerakan pesawat dan aliran trafik udara yang lancar.

“Aset-aset ini akan membantu TUDM mengawasi ruang udara Malaysia dalam mengekalkan kedaulatan negara dan menyediakan Perkhidmatan Trafik Udara TUDM dengan teknologi yang terkini,” jelas MINDEF dalam satu kenyataan.

Sementara itu, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) akan memastikan penyelenggaraan aset-aset semasa berada pada tahap kesiagaan tertinggi termasuk perjanjian untuk membaik pulih tiga buah kapal TLDM iaitu KD JEBAT, KD PERAK dan KD BAUNG serta kontrak Sokongan Semasa Perkhidmatan untuk Kapal Selam Kelas Perdana Menteri bagi memastikan ketersediaan operasi dan keselamatan misi.

Terdahulu, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Seri Isham Ishak telah menandatangani perjanjian-perjanjian tersebut.

Majlis turut disaksikan oleh Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Timbalan Menteri Pertahanan, Tuan Adly Zahari serta Panglima-panglima perkhidmatan.

Gambar: LKpl Nik Ahmad Asyraaf Nik Husein, Pbt Tuan Muhammad Farizal Tuan Dir & Pbt Nanatasha Ngadan

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online