Bersama PemimpinPenghargaanSemasa

Perbarisan Penghargaan Dua Pegawai Kanan KAGAT Dirai Mengikut SOP

NEGERI SEMBILAN: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada mantan Ketua Pengarah Kor Agama Tentera Darat (KAGAT), Mej Jen Dato’ Hj Nawawi Daud dan Timbalan Ketua Pengarah Dasar dan Pengurusan KAGAT, Brig Jen Hj Baharizan Zainal Abidin yang bakal menamatkan perkhidmatan pada 30 Nov 2021.

“Sepanjang perkhidmatan mereka telah mengorbankan seluruh jiwa dan raga serta sentiasa komited terhadap tugas yang dipertanggungjawabkan.

“Saya menyarankan ketokohan dan kecemerlangan dua Pegawai Kanan ini diteladani oleh seluruh warganya agar dapat membentuk keperibadian yang terpuji dalam diri masing-masing sekaligus membantu KAGAT kekal sebagai sebuah kor yang unggul dan kredibel,” jelasnya.

PTD berkata demikian semasa ucapan beliau dalam Perbarisan Penghargaan Mej Jen Dato’ Hj Nawawi Daud dan Brig Jen Hj Baharizan Zainal Abidin di Padang Kawad, Institut Latihan dan Kefahaman Islam Angkatan Tentera Malaysia (ILMI), Port Dickson pada 29 Okt 2021.

Mej Jen Dato’ Hj Nawawi Daud telah mula berkhidmat dalam ATM dan ditauliahkan sebagai Lt M di dalam KAGAT pada 17 Nov 1986.

Beliau berkhidmat selama 35 tahun sebulan dengan menyandang pelbagai jawatan penting di peringkat Tentera Darat (TD) dan ATM dimana jawatan terakhirnya adalah sebagai Ketua Pengarah KAGAT.

Manakala Brig Jen Hj Baharizan Zainal Abidin mula berkhidmat di dalam ATM dan ditauliahkan sebagai Lt M di dalam KAGAT pada 17 Nov 1986.

Sepanjang tempoh perkhidmatan selama 34 tahun 11 bulan, beliau juga menyandang pelbagai jawatan penting di peringkat TD dan ATM dimana jawatan terakhirnya adalah sebagai Timbalan Ketua Pengarah Dasar dan Pengurusan KAGAT.

Perbarisan perhargaan ini dilaksanakan dalam norma baharu mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melibatkan seramai sembilan pegawai dan 71 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) yang diketuai oleh Pegawai Staf Satu, Agama Markas Tentera Laut, Lt Kol Abdul Jabar Yusof.

Sejurus tamat perbarisan, PTD kemudiannya diiringi ke Dewan Tan Sri Hamid, ILMI bagi menikmati jamuan dan menonton tayangan video montaj yang memaparkan serba sedikit coretan kenangan sepanjang perkhidmatan Mej Jen Dato Nawawi Daud dan Brig Jen Baharizan Zainal Abidin.

Simbolik acara diakhiri dengan Street Lining dimana kedua Pegawai Kanan ini diarak menaiki kenderaan istiadat yang ditarik oleh warga KAGAT.

Turut hadir, Panglima Latihan Tentera Darat, Mej Jen Dato’ Nazari Abd Hadi, Asisten Ketua Staf Sumber Manusia Markas Tentera Darat, Mej Jen Dato’ Mohd Sofi Md Lepi dan Ketua Pengarah KAGAT, Mej Jen Muhammad Azmi Wahab.

Gambar: LKpl Muhammad Nashriq Khairul Zaime dan Pbt Mohamad Shukri Suhaimi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online