Bersama PemimpinSemasaTentera Bersama Rakyat

Atur Gerak Pantas TD Membantu Mangsa Banjir

SELANGOR: Panglima Divisyen Keempat Infantri Malaysia (4 Div), Mej Jen Dato’ Hj Ya’cob Hj Samiran diiringi Panglima Briged Ke-11 Infantri Malaysia (11 Bgd), Brig Jen Hj Fazal Abdul Rahman melakukan lawatan ke atas mangsa banjir yang dipindahkan di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Binjai, Meru pada 12 Nov 2022.

Lawatan ini bertujuan bagi memantau keadaan semasa situasi banjir dan mangsa yang terjejas akibat peningkatan paras air sungai di beberapa kawasan sekitar Klang.

Terdahulu, Panglima 4 Div mendengar sesi taklimat Op MURNI bersama agensi-agensi awam yang terlibat di bawah Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah Klang seperti Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Sementara itu, Panglima 11 Bgd turut berkongsi maklumat berkaitan kesiapsiagaan Tentera Darat (TD) dalam menyalurkan segala bentuk bantuan kepada penduduk dan agensi awam.

Sebagai tindakan awal, MK 11 Bgd telah mengaturgerakkan seramai dua pegawai dan 18 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) Batalion Ke-25 Rejimen Askar Melayu Diraja (25 RAMD) ke kawasan PPS SK Sungai Binjai sejak 10 Nov 2022.

Selain itu, MK 11 Bgd juga mewujudkan sebuah pangkalan hadapan yang berpusat di Shah Alam bagi memudahkan urusan mengatur gerak anggota serta aset seperti trak tiga tan dan bot ke kawasan dilanda banjir.

Panglima 4 Div mengakhiri lawatan dengan meluangkan masa meninjau anggota 25 RAMD yang membantu aktiviti gotong-royong membersihkan Surau Jamiah Meru Tengah yang dinaiki air.

Aturgerak trup TD dalam memberi bantuan kemanusiaan seumpama ini selaras dengan Tonggak Kelima Perintah Ulung Panglima Tentera Darat Ke-28 iaitu Peningkatan Hubungan Tentera Darat Dengan Awam.

Gambar: Pbt Mohammad Shukri Suhaimi & Pbt Tuan Mohammad Farizal Tuan Dir

#TenteraDaratMalaysia

#OpMURNI

#TenteraDaratSentiasaBersamaRakyat

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online