3 DivBersama PemimpinKebajikanLawatanSemasa

MENHAN Cakna Kebajikan Warga Kem Terendak

MELAKA: Menteri Pertahanan (MENHAN), Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin diiringi Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Muhammad Hafizuddeain Jantan mengadakan tinjauan ke 94 Hospital Angkatan Tentera (94 HAT) serta melawat keadaan penginapan pegawai dan anggota tentera di Rumah Keluarga Angkatan Tentera (RKAT) di Kem Terendak pada 2 Mei 2024.

Lawatan dimulakan dengan sesi taklimat yang disampaikan oleh Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Lt Jen Dato’ (Dr) Zulkeffeli Mat Jusoh berkenaan pembinaan baharu 94 HAT Terendak.

MENHAN kemudian bergerak ke RKAT Kem Terendak untuk mendengar taklimat berkaitan status senggaraan RKAT yang disampaikan oleh Pegawai Memerintah Garison Terendak, Lt Kol Mohd Fadhil Hassan serta melihat sendiri keadaan penginapan pegawai dan anggota yang tinggal di situ.

Dalam sesi lawatan ini, beliau bersama delegasi berkesempatan meluangkan masa menyantuni warga Kem Terendak semasa menghadiri Majlis Sambutan Aidilfitri di Dewan Serbaguna Kem Terendak dan seterusnya menyerahkan mock cheque Peruntukan Senggaraan RKAT Kem Terendak Tahun 2024 berjumlah RM 3.165 juta kepada Panglima Divisyen Ketiga Infantri Malaysia (3 Div), Mej Jen Dato’ Indera Zahari Mohd Ariffin sambil disaksikan oleh PTD.

Simbolik penyerahan peruntukan ini membuktikan Kementerian Pertahanan sentiasa cakna dan komited dalam usaha memelihara kebajikan warga Tentera Darat (TD).

Selain itu, majlis turut menyaksikan penyerahan Sumbangan Pendidikan MADANI oleh Yayasan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (YLTAT) untuk anak-anak ATM Tahun Satu serta bantuan kebajikan kepada 10 penerima terdiri daripada kalangan anak anggota yang menghidap penyakit kronik sekaligus mencerminkan keprihatinan TD dalam membantu meringankan beban warga.

Turut hadir, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Pahlawan Hj Muhammad Huzaimi Sabri, Panglima 10 Briged (Para), Mej Jen Dato’ Khairul Azmizal Ahmad Natal, pegawai-pegawai kanan TD dan kementerian.

Gambar: LKpl Mohammad Shukri Suhaimi & LKpl Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online