Bersama PemimpinSemasa

51 Pegawai TD Naik Pangkat

KUALA LUMPUR: Seramai 51 pegawai Tentera Darat (TD) dinaikkan pangkat dalam Majlis Pemakaian Pangkat Pegawai TD yang disempurnakan oleh Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Muhammad Hafizuddeain Jantan bertempat di Wisma Perwira TD, Kem Perdana Sungai Besi pada 29 Apr 2024.

Majlis didahului dengan pemakaian pangkat Brig Jen melibatkan Kol Rosli Bahrun yang menjawat jawatan sebagai Timbalan Asisten Ketua Staf (AKS) Inspektorat Jeneral – Markas Angkatan Tentera Malaysia (MK ATM) dan Kol Mohamad Ismail Kamarudin yang menjawat jawatan sebagai Ketua Bahagian Tadbir dan Logistik, Eastern Sabah Security Command (ESSCOM).

Seterusnya, seramai 10 pegawai dinaikkan pangkat dari Lt Kol ke Kol, 38 pegawai dinaikkan pangkat dari Mej ke Lt Kol dan diakhiri dengan seorang Pegawai Kadet yang dinaikkan ke pangkat Lt M.

Dalam ucapan PTD, beliau mengucapkan tahniah kepada para pegawai yang dinaikkan pangkat dan berpesan bahawa kenaikan pangkat ini bukanlah satu kelebihan tapi ianya hadir bersama amanah dan tanggungjawab yang cukup berat.

“Ianya juga merupakan rezeki daripada Allah SWT yang dianugerahkan berdasarkan kecemerlangan yang dipamerkan dan kriteria yang ditetapkan oleh perkhidmatan TD.

“Manfaatkanlah kedudukan yang diberi untuk menjadi ejen pemangkin perubahan bagi membawa TD ke arah kecemerlangan,” ujarnya.

Tambah beliau lagi, terajuilah organisasi masing-masing dengan menunjukkan kepimpinan melalui teladan, gerakkanlah nilai-nilai etos kepahlawanan dan sentiasa menitikberatkan kesejahteraan atau kebajikan orang-orang yang dipimpin.

“Bak kata pepatah melayu, ‘bayang-bayang sepanjang tubuh, selimut sepanjang badan’ yang membawa maksud pemimpin yang bijaksana dalam memberi perintah, sesuai dengan yang diperintahkan kepadanya.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Tengku Muhammad Fauzi Tengku Ibrahim, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Pahlawan Hj Muhammad Huzaimi Sabri, Panglima Medan Timur Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mohd Sofi Md Lepi, Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan, Lt Jen Dato’ (Dr) Zulkeffeli Mat Jusoh dan Ketua Staf Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Zaidan Atan.

Gambar: LKpl Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online