Bersama PemimpinSemasa

Tekad Perjuang Kebajikan Warga ATM – Menteri Kanan Pertahanan

KUALA LUMPUR: Menteri Kanan Pertahanan, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein meyakinkan bahawa beliau akan memperjuangkan kebajikan warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dengan sepenuh jiwa selain memberi fokus dalam mempertahankan negara, meningkatkan keupayaan aset dan mengukuhkan kerjasama pertahanan dengan negara sekutu.

“Pelbagai pelaksanaan berkaitan kebajikan telah berjaya dilaksanakan sepanjang tempoh Sep 2021 hingga Mei 2022, antaranya sejumlah 2,529 unit Rumah Keluarga Malaysia Angkatan Tentera (RKMAT) telah siap dan boleh diduduki di Bukit Jalil, Kem Pakit, Kem Oran dan Kem Segamat.

“Selain itu, pengeluaran caruman Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) untuk haji dan pendidikan dibenarkan, bayaran Persinggahan Pelabuhan Luar Negara kepada anak kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dinaikkan, Faedah Gantian Cuti Rehat (FGCR) dinaikkan 10 hari dan dividen LTAT juga diumum menjadi yang tertinggi sejak 2019,” jelasnya.

Menteri Kanan Pertahanan berkata demikian dalam ucapannya setelah menyempurnakan Majlis Pra Pelancaran Blueprint Perumahan 3.0 Kementerian Pertahanan (KEMENTAH) dan menyaksikan Majlis Menandatangani Perjanjian Jual Beli Perumahan Satu Anggota Satu Rumah (SASaR) di Galeri Jualan, Sateria Residensi Platinum South Valley, Sungai Besi pada 20 Mei 2022.

Blueprint Perumahan 3.0 merupakan satu bentuk perancangan agenda perumahan menyeluruh KEMENTAH bagi membela kebajikan anggota dan veteran ATM termasuk ahli keluarga mereka.

Seterusnya, Menteri Kanan Pertahanan turut menyaksikan Majlis Menandatangani Jual Beli Perumahan SASaR kepada tiga penerima daripada ketiga-tiga cabang perkhidmatan yang terlibat dalam program Corporate Social Responsibility (CSR) Projek SASaR ini.

Untuk rekod, Projek SASaR Sateria Residensi yang berkeluasan 23.11 ekar dibangunkan oleh Syarikat Pembinaan Serta Hebat Sdn Bhd.

Sejumlah 3,500 unit rumah melibatkan lima blok pangsapuri terdiri daripada tiga jenis unit iaitu Jenis A sebanyak 1,800 buah unit berkeluasan 1,000 kaki persegi berharga RM 150,000, manakala Jenis B sebanyak 1,200 buah unit berkeluasan 1,100 kaki persegi berharga RM 199,000 dan Jenis C sebanyak 500 buah unit berkeluasan 1,200 kaki persegi berharga RM 250,000.

Rumah-rumah ini juga telah dipecahkan mengikut perkhidmatan iaitu Tentera Darat (TD) sebanyak 1,800 unit (1,260 unit untuk anggota dan 540 unit veteran), TLDM sebanyak 600 unit (420 unit untuk anggota dan 180 unit veteran), Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sebanyak 600 unit (420 unit untuk anggota dan 180 unit veteran) dan bagi Kakitangan Awam Kementerian Pertahanan pula sebanyak 500 unit.

“InsyaAllah dalam tempoh dari tahun 2027 hingga tahun 2033, sebanyak 974 unit SASaR akan dibina secara berperingkat di Kem Wardieburn, manakala 6,400 unit lagi akan dibina secara berperingkat di Kem Genting Klang,” ujar Menteri Kanan Pertahanan.

Turut hadir, Timbalan Menteri Pertahanan, Dato’ Sri Ikmal Hisham Abdul Aziz, Ketua Setiausaha KEMENTAH, Dato’ Sri Muez Abd Aziz, Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM, Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany dan Panglima Tentera Udara, Jen Dato’ Sri Mohd Asghar Khan Goriman TUDM.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online