Semasa

TD Isytihar 14 Februari Hari Memperingati Lt Adnan Saidi

NEGERI SEMBILAN: Sempena Hari Tentera Darat (TD) Ke-85 Tahun, Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim mengisytiharkan TD akan menjadikan 14 Feb sebagai hari sambutan rasmi khusus bagi memperingati jasa serta pengorbanan Allahyarham Lt Adnan Saidi dalam Sidang Media selepas Perbarisan Hari TD Ke-85 di Bilik Sidang Media Pusat Latihan Asas TD (PUSASDA) pada 1 Mac 2018.

Tambah PTD lagi,  tarikh itu dipilih sebagai mengenang keberanian seorang wira negara yang terkorban ketika mempertahankan tanah air daripada penjajah yang mana sebelum ini majlis memperingatinya hanya dilakukan oleh Rejimen Askar Melayu Diraja sahaja kerana Allahyarham adalah dari rejimen itu.

Mengimbas kembali sejarah perjuangan Allahyarham Lt Adnan Saidi, pada awal petang 14 Feb 1942, pihak Jepun melancarkan serangan berhelah iaitu daripada Jalan Pepys Road mendaki ke Pt.226 Bukit Candu dan pada tarikh keramat tersebut Lt Adnan Saidi yang ketika itu berusia 27 tahun, memantau kontinjen tentera Sikh daripada Tentera British India (British-Indian Army) yang sedang mara.

Penglihatannya yang tajam dan kecerdasan fikirannya membolehkan Lt. Adnan perasan sesuatu tidak kena apabila menyedari tentera berturban yang mara itu bergerak dalam kumpulan berempat dan bukannya bertiga seperti Tentera British dan menyedari helah tersebut, Lt. Adnan Saidi dan anak buahnya melepaskan tembakan dan berjaya membunuh sekitar 20 orang musuh pada jarak dekat yang mana memaksa tentera Jepun berundur.

Dua jam kemudian, tentera Jepun telah melancarkan serangan besar-besaran dalam bilangan yang besar dan serangan tersebut menumpaskan Lt. Adnan Saidi serta tenteranya walaupun dengan bilangan yang jauh lebih kecil dan kekurangan peluru, Rejimen Melayu bertempur sehingga ke hujung nyawa sehingga berjaya membunuh lebih daripada 800 Tentera Jepun.

Perbarisan Hari TD Ke-85 kali ini berkonsepkan tempur secara statik melibatkan 159 pegawai dan 3630 anggota Lain-Lain Pangkat dari 16 kor dalam TD meliputi 18 detasmen diketuai oleh Mej Jen Dato’  Hassan Ali, Panglima 21 Grup Gerak Khas serta diiringi Pancaragam Gabungan dari RAMD, RRD, KAD, PUZIDA dan Pancaragam Wanita RSD di Padang Kawad PUSASDA.

Selain itu aset yang turut diperagakan semasa perbarisan terdiri dari kenderaan LIPAN BARA, ADNAN, GEMPITA, PENDEKAR, Meriam 105mm PH L5, Meriam 155mm G5, Pelancar ASTROS II, KPS Gatling Gun, 13 ekor Kuda Istiadat dari Skuadron Istiadat Berkuda KAD dan Anjing Perang dari Cawangan Serigala PULADA.

Turut hadir Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi, Panglima Medan Barat TD, Lt Jen Dato’ Azizan Md Delin dan Panglima Medan Timur TD, Lt Jen Dato’ Wira Mohd Zaki Hj Mokhtar.

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online