Bersama PemimpinPenghargaanSemasa

Kepimpinan Tunjang Utama Martabatkan TD-PTD

KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim mengingatkan dalam memperkasakan peranan Tentera Darat bagi mendepani kepelbagaian spektrum ancaman yang mendatang, aspek kepimpinan merupakan tunjang utama menjadikan TD sebagai sebuah angkatan berspektrum penuh serta berupaya memainkan peranan yang lebih luas.

Dalam konteks organisasi, kepimpinan akan lebih menyerlah apabila ia di gabung jalinkan dengan elemen-elemen warisan ketenteraan iaitu legasi, tradisi dan etos kepahlawanan yang menjadi kebanggaan TD.

Selain itu kepimpinan bukan sahaja berupaya  untuk mempengaruhi anggota semata-mata, malah ia mampu menjadikan TD sebagai perantara dengan angkatan tentera dari negara luar serta agensi-agensi kerajaan yang lain.

PTD berkata demikian semasa ucapannya dalam Majlis Makan Malam Rejimental (MMR) Penghargaan PTD di hotel terkemuka sekitar Kuala Lumpur yang bertujuan untuk mengenang jasa serta meraikan PTD Ke-26 pada 2 Sep 2018.

Tambahnya lagi, beliau mahu terus melihat TD kekal relevan sebagai sebuah organisasi yang profesional dan berupaya mengikut arus perubahan perdana sama ada dari segi doktrin, pemilikan teknologi dan aset, kesatuan, profesionalisme dan kemampuan modal insan.

“TD perlu menjadi sebuah organisasi yang dinamik dan tidak statik serta terus melangkah ke hadapan dalam apa jua bidang melalui kepakaran, aset, doktrin dan sebagainya.

“Semuanya mestilah relevan dengan keadaan semasa dan menepati jangkaan keperluan pada masa hadapan meskipun sejak kebelakangan ini kita juga terkesan dengan kelembapan ekonomi negara,” jelas PTD.

Terdahulu dari itu, sebaik ketibaan PTD, majlis dimulakan dengan acara bergambar bersama kepimpinan tertinggi TD dan diteruskan dengan acara MMR.

Acara diakhiri dengan Pelancaran Buku Biografi Panglima Tentera Darat Ke-26 yang bertajuk Menuju Bintang dan seterusnya PTD menyampaikan cenderahati dari beliau kepada Ahli Sidang Tertinggi Panglima Tentera Darat (STPTD).

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi, Panglima Medan Barat TD, Lt Jen Datuk Azizan Md Delin, Panglima Medan Timur TD, Lt Jen Datuk Stephen Mundaw, YDP Wisma Perwira TD, Brig Jen Zaidan Atan dan pegawai kanan TD.

 

Gambar: SSjn Vijay Gaundar Arikrishnan

 

 

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online