HUT

HUT Jubli Emas KRD

PAHANG: Seramai 15 pegawai dan 173 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) Kor Risik Diraja (KRD) terlibat dalam Perbarisan Hari Ulang Tahun (HUT) Jubli Emas KRD Ke-50 yang disempurnakan Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan (KPPP), Lt Jen Datuk Sheikh Mokhsin Sheikh Hassan di Padang Kawad Kolej Perisikan Angkatan Tentera Malaysia (KP ATM) pada 28 Nov 2019.

Terdahulu dari itu, Lt Jen Datuk Sheikh Mokhsin Sheikh Hassan menerima tabik hormat dari kontinjen perbarisan terdiri daripada empat detasmen diketuai Lt Kol Mohd Radzi Jas diiringi Pancaragam Pusat Rejimen Renjer Diraja.

Acara diteruskan dengan KPPP menyampaikan Anugerah Kecemerlangan KRD, Anugerah Kecemerlangan Kursus Dalam KP ATM, Anugerah Kecemerlangan Kursus Luar KP ATM, Anugerah Perkhidmatan Cemerlang dan Penyampaian Pingat Perkhidmatan Setia (PPS) kepada pegawai dan anggota LLP yang telah mengharumkan nama KRD khasnya dan TD amnya.

Dalam ucapan KPPP, beliau mengucapkan syabas dan tahniah kepada seluruh warga KRD kerana telah berjaya melaksanakan amanah dalam mengharungi segala cabaran sepanjang 50 tahun kewujudan kor yang dikasihi ini.

“Sementara itu, pada tahun 2019 sesuai dengan tahun penjajaran Tentera Darat yang menyaksikan penubuhan Divisyen Kelima Infantri dan Briged-Briged Infantri di Sabah secara langsung melibatkan unit-unit perisikan.

“Selain itu, KRD sebagai tonggak utama di Bahagian Staf Perisikan Pertahanan akan terus memainkan peranan yang dominan dalam pelbagai disiplin perisikan dimana fokus perancangan pembangunan pada masa kini adalah dalam bidang Artificial Intelligence, Siber dan Unmanned Aerial System (UAS) yang sedang rancak berjalan.

“Bagi merealisasikan segala perancangan ini, saya menyeru kepada semua warga KRD agar sentiasa memberikan sokongan padu dan berusaha meningkatkan tahap akademik masing-masing supaya sentiasa kompeten untuk menghadapi cabaran semasa dan pada masa hadapan,” ujar KPPP.

Tambah beliau lagi, sesuai dengan tema Jubli Emas, Transformasi dan Keunggulan KRD, memerlukan perancangan serta persiapan rapi agar kor ini akan berkembang dengan lebih pesat khususnya dalam bidang teknologi dan maklumat.

Turut hadir Timbalan Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan, Mej Jen Ahmad Norihan Jalal, Ketua Unit Khas Pejabat Peguam Negara, Mej Jen Dato’ Ghazali Hj Ismail dan Pengarah KRD, Kol Hj Idros Hj Muhammad.

Gambar: SSjn Vijay Gaundar Arikrishnan, Sjn Saiful Fazley Rusli, Kpl Ainur Aisyah Yahaya dan Saifun Hakimi Zainon

[custom-facebook-feed album=3078263178869243]

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online