SemasaTrup TD

Serah Terima Tugas Panglima 10 Bgd (Para)

MELAKA: Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain menyaksikan Perbarisan Serah Terima Tugas Panglima 10 Briged (Para) di Dataran Parawood, Batalion Kelapan Rejimen Renjer Diraja (Para) (8 RRD) (Para) pada 28 Nov 2020.

Serah menyerah tersebut diantara Brig Jen Hj Semaon Hj Marjuki yang telah menyerahkan tugas Panglima 10 Briged (Para) kepada Brig Jen Khairul Azmizal Ahmad Natal.

Terdahulu dari itu, mantan Panglima 10 Bgd (Para) telah menyempurnakan Majlis Pemakaian Pangkat Kapt (Dr) Mohd Khir Rezza Rahimi yang dinaikkan pangkat Mej berkuatkuasa pada 15 Apr 2020.

Selain itu beliau turut menyampaikan sijil pengiktirafan MASt kepada pasukan-pasukan di bawah naungan 10 Bgd (Para).

Dalam ucapannya, beliau mahukan setiap warga 10 Bgd (Para) perlu memiliki keteguhan profesionalisme sebagai seorang anggota elit dan mempunyai profil keperibadian yang unggul.

“Latihan-latihan berterusan yang dilaksanakan oleh formasi bertujuan untuk memastikan setiap Paratrooper kekal kompeten dan fit to do the job.

“Keupayaan dan kesiagaan dokongan logistik sentiasa diberi keutamaan bagi memastikan setiap Paratrooper dilengkapi dengan kelengkapan dan fasiliti yang terbaik dalam pelaksanaan tugas,” jelas beliau.

Tambahnya lagi, cabaran di 10 Bgd (Para) amatlah besar, terutama dalam memastikan jurang realiti dan persepsi dapat dibetulkan agar ketumbukan ini kekal elit serta perlu bersedia melaksanakan tugas-tugas khusus yang tidak mampu dilaksanakan oleh formasi-formasi lain.

Selain itu beliau berharap warga 10 Bgd (Para) sentiasa menanam azam dan tekad untuk menyemai semangat Airborne Brotherhood agar dapat melahirkan Paratrooper yang cintakan organisasi dan rakan seperjuangan.

Sebagai penghargaan dan penghormatan kepada Brig Jen Hj Semaon Hj Marjuki, warga 10 Bgd (Para) telah mempersembahkan Tarian Perang dan simbolik acara ialah menandatangani Nota Serah Terima Tugas serta penyerahan Tongkat Kuasa Panglima 10 Bgd (Para).

Serah-menyerah tersebut turut melibatkan Perbarisan Statik seramai 25 pegawai dan 1143 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) bawah naungan 10 Bgd (Para) diketuai oleh Pegawai Memerintah Batalion Kesembilan Rejimen Askar Melayu Diraja (Para), Lt Kol Ahmad Fitri Othman dalam keadaan norma baharu serta pematuhan terhadap prosedur operasi standard (SOP) pencegahan COVID-19 yang yang ditetapkan.

Turut hadir Panglima 3 Div, Mej Jen Dato’ Tengku Muhammad Fauzi Tengku Ibrahim, Asisten Ketua Staf Operasi dan Latihan TD, Mej Jen Datuk Hamdan Hj Ismail dan Asisten Ketua Staf Perancangan dan Pembangunan TD, Mej Jen Rashidin Hashimi Ab Rashid.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Radzi dan Saifun Hakimi

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online