2 DivBersama PemimpinKebajikanSemasaVeteran

Hospital Khas Untuk Veteran ATM

PERAK: “Kementerian Pertahanan buat pertama kalinya akan membina sebuah hospital khusus untuk veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bernilai RM500 juta bagi memberi kemudahan rawatan kesihatan lebih baik kepada veteran dan akan berfungsi sebagai Perkampungan Kesihatan Veteran yang dibina di kawasan seluas 28,500 hektar milik ATM,” kata Menteri Pertahanan Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein semasa lawatan kerja beliau ke tapak cadangan Hospital Veteran ATM di Kem Gua Permai, Tambun pada 2 Feb 2018.

Pembinaan hospital ini akan menggunakan kaedah NBOS (Strategi Lautan Biru Kebangsaan) dengan kerjasama pihak swasta yang berkonsepkan Public Private Partnership (Kerjasama Awam Swasta) di mana NBOS merupakan kaedah terbaik untuk MinDef berdepan dengan ekonomi yang tidak menentu kini.

Tambah MENHAN lagi, hospital veteran ini bakal menyediakan kemudahan poliklinik pakar geriatrik iaitu bidang kepakaran pesakit warga emas serta kepakaran lain seperti jantung dan respiratori, urologi, neuropsikiatri, perkhidmatan rehabilitasi, dialisis serta pusat jagaan bagi veteran ATM yang kurang upaya.

Hospital Veteran ATM itu merupakan inisiatif utama yang dirancang di bawah Blueprint Kesihatan Kementerian Pertahanan yang dilancarkan baharu-baharu ini dan bertujuan memudahkan veteran ATM di seluruh negara bagi mendapatkan perkhidmatan kesihatan dan perubatan, selain perkhidmatan di Hospital Angkatan Tentera dan Hospital Kerajaan.

Selain itu, kerajaan akan terus berusaha menambah baik aspek kebajikan veteran ATM dan anggota keluarga mereka dalam agenda kesihatan, perumahan, bantuan sara hidup dan pendidikan kerana ia manifestasi penghargaan serta pengiktirafan terhadap jasa, keringat dan pengorbanan veteran ATM dalam menjaga kedaulatan negara.

Pada masa yang sama Kementerian Pertahanan melalui Blueprint Kesihatan juga akan membina lima lagi Poliklinik ATM di Kluang (Johor), Seberang Takir (Terengganu), Kuantan (Pahang), Sungai Petani (Kedah) dan Kuching (Sarawak) yang mana akan memberikan kemudahan rawatan asas serta turut dilengkapi kemudahan rawatan pergigian, wad observasi, hemodialisis dan beberapa perkhidmatan lain.

Selain penubuhan Hospital Veteran ATM, MENHAN juga memberitahu kementerian akan menaik taraf lima Hospital Angkatan Tentera di seluruh negara yang melibatkan proses penggantian kelengkapan perubatan termasuklah menaik taraf bangunan dan perkhidmatan.

Turut hadir Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor, Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Hj Ahmad Badaruddin, Panglima Tentera Udara, Jen Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM dan Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.

 

Gambar: Saifun Hakimi Zainon

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online