Semasa

Demonstrasi TD Gegar Port Dickson

NEGERI SEMBILAN: Seramai 15,000 ribu pengunjung hadir untuk melihat Pameran Ketenteraan dan Demonstrasi Keupayaan Tentera Darat (TD) yang dirasmikan Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim bersempena dengan sambutan Hari TD Ke-85 di Pantai Saujana Port Dickson pada 10 Mac 2018.

Demonstrasi yang julung kali diadakan ini telah menggegarkan Port Dickson yang lebih dikenali dengan Bandar TD dengan pelbagai segmen seperti serangan pantai, menyelamatkan tebusan serta penyusupan dari udara dan air yang mana tujuan utama adalah untuk memperlihatkan keupayaan dan tindak balas TD di dalam melaksanakan operasi.

Selain itu demonstrasi ini merupakan acara kemuncak pada hari kedua program di mana ianya adalah usaha TD bagi meningkatkan keyakinan dan pengiktirafan awam terhadap kemampuan dalam memperlihatkan kekuatan serta keupayaan TD bagi mempertahankan kedaulatan dan keamanan negara dari diceroboh pihak musuh.

Program yang diadakan selama tiga hari dari 9 hingga 11 Mac 2018 ini juga memberi peluang kepada orang ramai untuk lebih mengenali dan mendekati TD yang mana pelbagai aset-aset tempur dan bantuan tempur dipamerkan bagi menarik minat golongan muda menceburi bidang ketenteraan.

Antara aset yang dipamerkan seperti Kenderaan Tempur Pendekar, Gempita, Adnan dan G-Wagon serta turut diperlihatkan dengan persenjataan pasukan infantri, komunikasi dan aset Rejimen Askar Jurutera Diraja di mana pengunjung yang hadir diberi peluang untuk mencuba dan merasai sendiri setiap aset yang dipamerkan.

Semasa sidang akhbar, PTD berkata, demonstrasi yang diadakan itu bukan sekadar memulihkan keyakinan rakyat sebalik­nya acara seperti itu sekali gus memperkukuh keupayaan TD dalam mempertahankan negara.

Malah, kata beliau, sebagai Bandar TD, pelbagai acara akan diadakan dengan pelbagai pengisian bagi merapatkan jalinan rakyat dengan pa­sukan keselamatan khasnya TD.

“Seperti mana yang kita maklum bahawa Port Dickson ini adalah Bandar TD dan sebagai anggota TD, kita tidak akan sunyi kan bandar ini dengan pelbagai aktiviti untuk orang ramai,” katanya.

Terdahulu acara perasmian dimulakan dengan ketibaan PTD dari laut dengan segmen menculik tebusan dipertontonkan lalu dua anggota penembak tepat keluar dari penyamaran pasir pantai membawa senjata kepada PTD untuk melepaskan tembakan sebagai simbolik perasmian.

Acara diteruskan dengan persembahan Hybrid Real Fighting yang mengambungkan seni mempertahankan diri seperti Silat, Taekwondo dan Kombat Gerak Khas manakala di akhir persembahan pengunjung dipertontonkan dengan persembahan Pancaragam dan Drumline TD melibatkan seramai 800 anggota secara keseluruhannya.

Demonstrasi menyelamat tebusan telah dilaksanakan oleh 21 Gerup Gerak Khas manakala demonstrasi serangan pantai dilakukan oleh 10 Briged Para dan turut di bantu dengan dua buah pesawat Agusta serta dua buah pesawat Nuri dari Pasukan Udara Tentera Darat.

Turut hadir Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato Seri Utama Mohamad Hj Hassan, TPTD, Lt Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi, Panglima Medan Barat TD, Lt Jen Dato’ Azizan Md Delin, Panglima 3 Div, Mej Jen Dato’ Hasagaya Abdullah dan pegawai kanan TD.

Gambar: PW II Mohd Shahril Mat Ali dan SSjn Vijay Gaundar Arikrishnan

[srizonfbalbum id=175]

 

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online