Semasa

13 RAMD Sertai Aktiviti Bilateral PATKOR Malaysia-Indonesia

SARAWAK: Batalion Ketiga Belas Rejimen Askar Melayu DiRaja (13 RAMD) selaku wakil TDM dan Batalyon Infantri 642/Kapuas selaku wakil TNI-AD melaksanakan operasi Patroli Terkoordinasi (PATKOR) bersama bermula dari 21 hingga 30 Apr 2018.

PATKOR ini dilaksanakan adalah kerana wujudnya aktiviti yang melanggar undang-undang di kedua belah perbatasan negara, di antaranya adalah seperti penyeludupan barang terkawal, pembalakan haram, kemasukan tanpa izin dan lain-lain aktiviti di sempadan Kalbar/Sarawak yang mana boleh mencemarkan keamanan dan keselamatan kedua-dua buah negara sekiranya tiada atau kurangnya kawalan oleh agensi keselamatan oleh kedua-dua buah negara.

Aktiviti Bilateral yang akan berlangsung selama 10 hari tersebut akan turut diadakan dengan aktiviti bersama seperti bersukan dan program jiwa murni TDM dan TNI-AD di kawasan perbatasan sempadan negara melibatkan penduduk kampung setempat.

Aktiviti seperti ini juga dilaksanakan adalah kesinambungan daripada Unit Commanders Meeting Siri 1/2018 yang telah berlangsung pada Februari lalu.

Selain dari tanggungjawab dan amanah yang dipikul demi keselamatan dan kesejahteraan dua negara tersebut, aktiviti ini adalah turut memupuk ke sefahaman dalam membuat keputusan dan tindakan sekiranya terdapat ancaman di perbatasan.

Turut hadir Panglima 3 Bgd, Brig Jen Mohd Bustaman Hj Mat Zin dan Dankolakopsrem 121/ABW, Brig Jen TNI Bambang Ismawan.

Gambar: Pbt Muhammad Aiman Solihin Hasmady

Artikel Berkaitan

Back to top button