Bersama PemimpinKebajikanSemasa

Kebajikan Warga ATM Akan Ditambah Baik

KUALA LUMPUR: “Kementerian akan mengkaji elaun lain yang boleh diberikan kepada anggota Tentera Darat (TD) kerana mereka merupakan tunjang kepada keselamatan sempadan negara yang perlu kita berikan perhatian,” kata Menteri Pertahanan (MENHAN), Mohamad Sabu dalam ucapannya semasa Majlis Berbuka Puasa Warga TD bersama Menteri Pertahanan di Masjid Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Sungai Besi pada 5 Jun 2018.

Tambahnya lagi, kebajikan pegawai dan anggota akan menjadi fokus utama dalam keadaan ekonomi semasa di mana perlu mengkaji semula kaedah terbaik supaya semua anggota mampu memiliki rumah walaupun pernah diwujudkan Skim Satu Anggota Satu Rumah (SASAR).

Selain itu skim pencen bagi veteran ATM turut dikaji semula bagi menjaga kebajikan pesara di atas keamanan yang dikecapi ketika ini adalah jasa dan pengorbanan veteran ATM terdahulu daripada semua cabang pertahanan.

“Kita dapat melancong dan hidup dengan aman hasil kerja keras warga ATM dan saya mahu menjaga kebajikan pesara ATM memandangkan sebahagian besar daripada mereka bersara pada usia 40-an,” katanya.

Terdahulu ketibaan MENHAN di sambut oleh Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim bersama Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi di perkarangan Masjid ATM.

Pada masa sama, MENHAN turut beramah mesra dengan warga TD yang hadir dan berbuka puasa sebelum menunaikan solat Maghrib berjemaah.

Turut hadir Panglima Medan Barat TD, Lt Jen Datuk Azizan Md Delin dan Panglima Medan Timur TD, Lt Jen Datuk Stephen Mundaw.

Gambar: SSjn Vijay Gaundar Arikrishnan

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online