LatihanSemasa

52 Penuntut Tamat Kursus POK

MELAKA: Seramai seorang pegawai dan 51 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dari Bn 165 Risik Tentera Darat terlibat dalam Majlis Penutup Kursus Pengiring Orang Kenamaan (POK) Siri 1/2018 disempurnakan oleh Pegawai Memerintah 11 RGK, Kol Ahmad Shuhaimi Mat Wajab di Lapang Sasar 25m, Kem Sg Udang pada 28 Sep 2018.

Objektif kursus diadakan untuk melatih anggota hingga ke tahap berkemampuan dalam melaksanakan tugas POK, mempertingkatkan tahap interoperability dan compability anggota serta melatih staf yang akan terlibat di MK Kawalan di dalam semua aspek pengendalian tugas POK .

Kursus ini bermula pada 18 hingga 28 Sep 2018 di mana sepanjang kursus dijalankan penuntut telah didedahkan dengan kepentingan POK dalam memastikan keselamatan VIP sebilang masa, memahami Tugas-Tugas Pengawal (TTP) anggota pengiring berjalan dan berkenderaan, pengendalian senjata yang betul dan menganalisa persekitaran serta mengenalpasti ancaman.

Acara dimulakan dengan demonstrasi Tindakan Serta Merta (TSM) menyelamatkan VIP semasa berjalan, TSM menyelamatkan VIP berkenderaan, TSM menyelamatkan VIP dari dalam kenderaan dan demonstrasi Seni Mempertahankan Diri (SMD).

Anugerah Penuntut Keseluruhan Terbaik dianugerahkan kepada Lt Abdul Hadi Abd Halim manakala Anugerah Penuntut Penembak Terbaik telah diberikan kepada LKpl Kesevan Rajan.

Turut hadir Pegawai Staf 1 Keselamatan MKTD Cawangan Perisikan, Lt Kol Syed Zulkiflee Syed A.Rahman, Pegawai Staf 1 Latih, Lt Kol Mohd Azmi Yusof serta warga 11 RGK.

Gambar: Kpl Ainur Aisyah Yahaya

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online