HUTMK TDSemasa

RAJD Sambut HUT Ke-66

JOHOR: Seramai 15 pegawai dan 209 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) Rejimen Askar Jurutera Diraja (RAJD) terlibat dalam Perbarisan Hari RAJD Ke-66 disempurnakan oleh Ketua Jurutera, Mej Jen Dato’ Pahlawan Haji Ahmad Nasir Haji Abd Rahman di Padang Kawad, Institut Kejuruteraan Medan Tentera Darat (IKEM) pada 22 Apr 2019.

Perbarisan diketuai oleh Lt Kol Ramli Jumaat dengan tema sambutan pada tahun ini ialah Tekun Berlatih, Perkasa Keupayaan.

Pada masa yang sama turut diadakan penyampaian Sijil Kepujian Ketua Jurutera kepada tiga pegawai serta 12 anggota LLP dan dua kakitangan awam.

Acara diteruskan dengan penyampaian Sijil Penghargaan Khas kepada 11 mantan SMR Terkanan RAJD.

Dalam ucapan Ketua Jurutera, beliau menekankan bahawa 2019 merupakan Tahun Penjajaran dimana ruang dan ingatan diberikan agar TD kembali kepada ASAS (back to basic) yang mana ASAS adalah akronim atau singkatan yang bermaksud Amal, Sistem Pemerintahan Rejimental, Adaptasi dan Siap Siaga.

“Konsep ASAS bukan sahaja mengikuti peraturan sedia ada, tetapi meliputi bantu-membantu, memberitahu dan memperingati serta menambah ilmu untuk berubah menjadi yang lebih baik.

“Sehubungan itu saya menyeru semua peringkat warga RAJD terutamanya peringkat pemerintah untuk sentiasa mengimplementasikan ASAS supaya kita menjadi warga yang unggul dan RAJD terus dimartabatkan sebagai satu kor yang disegani di dalam TD,” tegasnya.

Turut hadir, Ketua Pengarah Bahagian Perkhidmatan Kejuruteraan Pertahanan, Brig Jen Dato’ Pahlawan Ir Chapiti Hj Redzwan, Pengarah Bahagian Geospatial Pertahanan, Brig Jen Sr Dr Mohd Zamri Mohamad Rabab, Komander Jurutera Medan Barat Markas Rejimen Askar Jurutera Diraja, Brig Jen Ir Abdul Hamid Mohd Isa dan veteran-veteran RAJD.

Gambar: SSjn Vijay Gaunder Arikhrisnan

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online