Bersama PemimpinHUTSemasa

Khutbah Khas Sempena Hari ATM Ke-86

PERAK: Seramai 3500 warga Angkatan Tentera Malaysia dari ketiga-tiga cabang perkhidmatan dan orang awam hadir dalam Majlis Bacaan Yasin, Tahlil dan Khutbah Khas sempena Hari ATM Ke-86 bertempat di Dewan Shariff, Pangkalan TLDM Lumut pada 27 Sep 2019.

Khutbah Khas ini bertemakan Kedaulatan Negara Tanggungjawab Bersama yang bermaksud setiap warganegara yang cintakan tanah air perlu bertanggungjawab memastikan kedaulatan negara terus terjamin dan terpelihara.

“Keselamatan negara ini amat penting untuk dikekalkan agar segala perancangan pembangunan negara dapat bergerak sebagaimana direncana seterusnya dapat diwariskan kepada generasi akan datang.

“Nilai-nilai patriotik seperti cintakan tanah air, rela berkorban mempertahankan maruah negara perlu dipupuk dikalangan anak-anak semenjak dibangku sekolah rendah lagi,” kata Mimbar.

Tambah Mimbar lagi, semangat tersebut hendaklah berkembang subur di kalangan remaja pelbagai kaum seterusnya menjadi amalan di peringkat menengah dan pengajian tinggi.

Sebaliknya jika generasi yang tiada jati diri dan jauh dari semangat sayangkan tanah air akan bertindak mengikut perasaan malah akan ada yang sanggup menjadi petualang dengan memburukkan nama baik negara lantaran mengejar sedikit kemewahan dunia.

Selesai Khutbah Khas, acara diteruskan dengan Solat Jumaat dan terdahulu dari itu Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Seri Panglima Hj. Zulkifli Hj. Zainal Abidin bersama warga ATM membaca Bacaan Yasin dan Tahlil sempena Hari ATM Ke-86.

Turut hadir Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany dan Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Dato Sri Hj Affendi Buang TUDM.

Gambar: Saifun Hakimi Zainon

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online