Bersama PemimpinLawatan

ATM Terus Komited Kawal Sempadan Negara

KEDAH: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain mengiringi Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM meninjau ke kawasan OP BENTENG sektor Utara (OP PAGAR II) yang merupakan kawasan kawalan sempadan di bawah Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di kawasan Bukit Kayu Hitam pada 2 Dis 2020.

Lawatan PAT ini adalah untuk melihat sendiri keadaan dan kesiapsiagaan anggota TD yang terlibat dalam OP BENTENG yang mana lokasi di bawah OP PAGAR II yang dilawati adalah beberapa Pos Pemerhati dan Pos Sekatan Jalan Keselamatan (SJK).

Semasa sidang media, PAT menyatakan bahawa ATM sentiasa memastikan anggotanya mempunyai tahap kesiapsiagaan yang tinggi iaitu dalam mengukuhkan rondaan di kawasan penugasan selain meningkatkan aktiviti risikan.

“Atur gerak aset ATM adalah berpandukan kepada penilaian ancaman semasa serta kesesuaiannya dengan penugasan operasi yang dilaksanakan.

“ATM sentiasa berusaha memperkasa dan memperkemaskan kawalan keselamatan persempadanan negara serta tidak menolak untuk mengatur gerak aset sedia ada yang bersesuaian bagi memastikan operasi dapat dilaksanakan secara berkesan sekaligus memberi perlindungan yang lebih baik kepada anggota-anggota ATM yang bertugas,” jelas beliau.

Tambahnya lagi, perolehan aset seperti dron sangat efektif dalam meningkatkan keberkesanan pelaksanaan operasi di kawasan sempadan dan ianya akan menjadi keutamaan dalam perancangan perolehan aset baharu bagi pelaksanaan OP BENTENG.

“Pertambahan dron yang lebih banyak akan membantu aktiviti pengawasan di sempadan negara dan dapat dilakukan dengan lebih berkesan serta pantas selain turut menjimatkan kos perbelanjaan operasi.

“Untuk kita membuat pengawasan dan pengintipan di kawasan yang besar, kita memerlukan sesuatu alat yang boleh bertindak cepat serta dapat melalui kawasan yang sukar ditempuh oleh anggota keselamatan yang bertugas,” kata beliau.

Selain itu PAT turut menjelaskan bahawa sebelum ini, pemantauan udara turut mengunakan pesawat-pesawat tentera termasuklah PDRM yang mana ia melibatkan kos yang besar dan sebagai langkah yang terbaik bagi mengawal sempadan negara yang panjang adalah dengan penggunaan dron di kawasan-kawasan yang terlibat.

Jelas beliau lagi, dron yang digunakan tidak semestinya terlalu sofistikated dan kos yang tinggi, tetapi sesuai dengan keperluan operasi yang dilaksanakan sekarang.

Terdahulu ketibaan delegasi PAT dan PTD di LP Pos 5, diiringi oleh Panglima 2 Div, Mej Jen Datuk Arman Rumaizi Ahmad lalu disampaikan taklimat operasi di Markas Taktikal Pos 5.

Pada masa sama, delegasi turut berkesempatan melawat ke Markas Taktikal Batalion 2 Pasukan Gerakan Am (PGA) Polis DiRaja Malaysia (PDRM) Bukit Kayu Hitam.

Tentera Darat bersama beberapa agensi keselamatan terlibat dalam melaksanakan OP BENTENG yang dikoordinasikan oleh National Task Force (NTF).

Keseluruhan kawasan tanggungjawab persempadanan Malaysia-Thailand yang diletakkan di bawah pengawasan ATM adalah merangkumi jarak 345 kilometer (km) daripada keseluruhan 646.5km panjang sempadan manakala selebihnya adalah di bawah pengawasan PGA.

Kawasan tanggungjawab OP PAGAR II sejauh 24 km bermula dari Bukit Kayu Hitam hingga ke Padang Terap dipantau secara terperinci bagi mengesan sebarang aktiviti jenayah rentas sempadan.

Turut hadir Komander NTF, Laksamana Madya Dato’ Aris Adi Tan Abdullah, Komander Briged Utara PGA, SAC Abdul Ghani Mohamad Ji, Asisten Ketua Staf Operasi dan Latihan Pertahanan ATM, Mej Jen Hashim Aman Shah, Panglima 6 Bgd, Brig Jen Dato’ Hj Mohd Halim Khalid ATM dan Panglima 30 Bgd Brig Jen Mohd Zaki Abu.


Gambar: Sjn Saiful Fazley

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online