Bersama PemimpinMINDEFMK TDSemasa

Ceramah Ambang Ramadhan Bangkit Kesedaran

KUALA LUMPUR: Warga KEMENTAH menghadiri Ceramah Ambang Ramadhan yang disampaikan oleh Pensyarah Kanan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) Ust Dr. Luqman Ibrahim Al-Hafiz bersama Penceramah Bebas Ust Nor Raihan Abdul Aziz bertempat di Masjid Khalid Al-Walid pada 3 Jun 2016.

Ceramah yang disampaikan berkenaan tentang persiapan umat Islam dalam menghadapi serta menghayati keindahan bulan Ramadhan di mana setiap ibadah yang dilakukan ganjarannya adalah dua kali ganda dari bulan-bulan islam yang lain.

Ust Luqman dalam ceramahnya menerangkan bahawa jangan pernah berasa cemburu terhadap nikmat yang dimiliki hamba Allah yang lain seperti tidak berpuasa tetapi mempunyai badan yang sihat serta harta yang banyak kerana besar kemungkinan sedang diuji Allah iaitu Istidraj yang bermaksud nikmat dalam kecelakaan, kita seharusnya mengejar rezeki yang berkat dan takut berada dalam keadaan Istidraj. 

Sementara itu, Ust Nor Raihan pula menyatakan bahawa untuk menghayati keindahan bulan Ramadhan, kita mestilah memperkasakan roh atau kekuatan dalaman untuk mendapatkan keberkatan Ramadhan kerana jasad atau fizikal yang kuat tidak menjamin kesempurnaan puasa kerana bulan ini ialah bulan kemantapan roh.

Sebelum berakhirnya sesi ceramah, penceramah menjawab beberapa soalan yang dikemukakan oleh jemaah masjid yang berkisar tentang permasalahan semasa yang berkaitan tentang puasa.

Turut hadir, pegawai kanan dan jemaah kariah MKWK.

 

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online