3 DivHUTSemasa

40 Tahun 3 Div Menjadi Tunjang TD

NEGERI SEMBILAN :  Seramai 18 pegawai dan 341 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dibawah naungan Markas Divisyen Ketiga Infantri Malaysia (MK 3 Div) terlibat dalam Perbarisan Hari Ulang Tahun (HUT) 3 Div Ke-40 diketuai oleh Lt Kol Mohamed Fauzi Kamis dan disempurnakan oleh Panglima 3 Div, Mej Jen Dato’ Hasagaya Abdullah  di Padang Kawad Rejimen Ke-11 Kor Amor Diraja pada 28 Dis 2016.

Dalam ucapan Panglima 3 Div, beliau menyatakan kejayaan divisyen dalam melaksanakan pelbagai operasi di seluruh Malaysia  telah mencerminkan keupayaan 3 Div sebagai sebuah divisyen bersiap sedia dan mampu untuk diaturgerak selain menyeru semua peringkat pemerintah agar sentiasa mematuhi arahan, objektif dan latihan serta direktif yang dikeluarkan bagi mencapai sebuah formasi yang credible, deployable, versatile dan berdaya musnah sejajar dengan slogan Terbaik, Semerah Sehitam.

“Setiap anggota 3 Div perlu menghayati nilai-nilai asas ketenteraan yang positif bagi membentuk disiplin yang mantap serta tahap profesionalisme yang tinggi yang akan mencorakkan sebuah pembentukan formasi gabungan penggempur yang kredibel dalam menjiwai kekuatan fizikal dan spiritual,” tegasnya.

Selain itu beliau mahukan keamanan dan kemakmuran yang dinikmati kini adalah hasil pengorbanan pahlawan terdahulu, maka menjadi amanah dan tanggungjawab kepada setiap lapisan warga 3 Div agar mengekalkan kedaulatan dan keamanan yang dinikmati dari diceroboh atau diancam oleh mana-mana pihak.

Terdahulu, Panglima 3 Div menyampaikan pingat dan Sijil Kecemerlangan Tahun 2016 kepada pegawai dan anggota bawah naungan 3 Div yang setia berkhidmat dan berketerampilan serta berjasa kepada kor selain pada masa yang sama turut mengharumkan nama 3 Div.

Turut hadir Panglima 1 Bgd, Brig Jen Datuk Mohd Sofi Md Lepi, Panglima 4 Bgd (Mek), Brig Jen Dato’ Md Din Hj Abu, Panglima 7 Bgd, Brig Jen Mohd Hassan Loman dan Komander Artileri 3 Div, Brig Jen Dato’ Nordin Hj Salleh.

Gambar: Sjn Saiful Fazley Rusli

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online