SemasaTrup TD

43 Penuntut Tamat Kursus Asas Komando

PAHANG: Seramai seorang pegawai dan 43 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dari pelbagai kor Tentera Darat (TD) dianugerahkan Beret Hijau dalam Perbarisan Tamat Latihan Kursus Asas Komando Siri AK/2/2017 yang disempurnakan oleh Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim di Pantai Hiburan, Kuala Rompin pada 30 Sep 2017.

Pelaksanaan Kursus Asas Komando ini adalah untuk memilih pegawai dan anggota LLP TD yang betul-betul layak berkhidmat dalam Grup Gerak Khas (GGK) yang merupakan lambang keagungan, keperwiraan serta satu lambang mutu keperibadian yang tinggi untuk sesiapa yang memakainya dimana kursus ini berlangsung selama tiga bulan dan dipecahkan kepada lima peringkat merangkumi peringkat kem, hutan, paya, laut dan penutup.

Majlis dimulakan dengan demonstrasi serbuan mengejut pantai diikuti Perbarisan Penganugerahan Beret Hijau Gerak Khas dan demonstrasi kepakaran khas seperti Tempur Tanpa Senjata, Tembakan Peluru Hidup dan Pertunjukan Penerjunan Payung Terjun Statik yang julung-julung kalinya mendarat di atas air serta Terjunan Bebas yang dibantu oleh sebuah pesawat Eurocopter EC 725 dan Charlie 130 Hercules.

Demonstrasi ini secara tidak langsung mempamerkan keupayaan dan kesiapsiagaan trup TD amnya, dan khususnya 21 GGK sebagai tunjang kedaulatan negara dalam menghadapi ancaman semasa serta sebagai perisai pertahanan negara bagi mendokong misi dan wawasan negara untuk menentukan keamanan dan kedaulatan negara sentiasa terpelihara.

Dalam ucapan PTD, beliau mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua penuntut yang telah berjaya mengharungi dengan jayanya disamping menunjukkan kemampuan dan semangat waja yang diperlukan sebagai seorang anggota pasukan khusus.

“Saudara semua adalah perwira harapan bangsa dan aset yang tidak ternilai dalam Angkatan Tentera Malaysia dan janganlah berasa complacent atau berpuas hati diatas pencapaian dan kejayaan mereka yang terdahulu dari kita, justeru jadikan kejayaan yang lepas sebagai pendorong untuk terus maju dan lebih cemerlang dimasa hadapan,” tegasnya.

Pbt Hipni Suhaili dari Batalion Pertama Rejimen Sempadan (1 RS) telah dinobatkan sebagai penuntut terbaik.

Turut hadir, Panglima Latihan TD, Mej Jen Dato’ Wira Mat Tajri Alwi, Panglima 3 Div, Mej Jen Dato’ Hasagaya Abdullah, Panglima 4 Bgd Mek, Brig Jen Dato’ Md Din Hj Abu, Panglima 21 GGK, Mej Jen Datuk Zolkopli Hashim, Veteran GGK dan keluarga penuntut kursus.

Gambar: PW II Mohd Shahril Mat Ali, SSjn Vijay Gaundar Arikrishnan

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online