HUTSemasa

65 Tahun KAD Menjadi Ketumbukan TD Yang Digeruni

PAHANG: Seramai 23 pegawai dan 412 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dari Kor Armor Diraja (KAD) terlibat dalam Perbarisan Hari Ulang Tahun KAD Ke-65 yang diketuai oleh Pegawai Memerintah Rejimen Ketiga KAD, Lt Kol Noor Azman Yahya di Padang Kawad Rejimen Pertama KAD pada 20 Dis 2017.

Sebaik ketibaan Pengerusi KAD, Mej Jen Datuk Adnan Hj Abu Bakar menerima tabik hormat dari kontijen perbarisan diiringi oleh Pancaragam Pusat KAD serta perbarisan berjalan lalu yang melibatkan 24 buah kenderaan jenis Alpha terdiri dari Ferret Scout Car, Radpanzer Condor 20mm Orlienkon dan Condor Twin GPMG, Sibmas, Gempita, Pendekar dan 12 ekor Kuda dari Skuadron Istiadat Berkuda.

Pengerusi KAD dalam ucapannya berkata beliau mahukan KAD menjadi tunjang ke arah matlamat dan pencapaian serta melonjakkan nama Tentera Darat sebagai sebuah ketumbukan darat yang digeruni.

“Saya menyeru pada seluruh warga KAD agar bangun dengan semangat yang waja bagi mengembalikan kegemilangan kor seperti mana dahulu dan tinggalkan yang buruk, bawa bersama yang baik-baik untuk kita pertingkatkan serta menjadi yang unggul daripada menjadi yang tunggul,”tegas beliau.

Pada masa yang sama, beliau juga mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua Rejimen Armor diatas kecemerlangan yang telah ditunjukkan semasa melaksanakan tugas operasi yang telah dipertanggungjawabkan dan sesungguhnya kepercayaan yang diberikan oleh pucuk pimpinan TD dalam mengaturgerakkan pasukan KAD bagi menjaga keamanan negara amatlah dibanggakan.

Terdahulu, Pengerusi KAD telah menyampaikan Anugerah Sijil Kepujian dan Anugerah Inovasi KAD kepada Pusat Latihan Armor (PULAMOR) kerana telah menjadi Johan dalam Anugerah Pengurusan Inovasi dan Pengurusan Projek Peringkat TD manakala 1 KAD turut menerima anugerah kerana menjadi Naib Johan Anugerah Inovasi Peringkat TD dalam mencipta Injector Test Machine bagi sengaraan enjin kenderaan diesel yang dapat menjimatkan masa dan kos senggaraan.

Turut hadir Panglima 1 Bgd, Brig Jen Hj Reduan Hj Omar, Panglima 4 Bgd Mek, Brig Jen Dato’ Md Din Hj Abu, Pengarah KAD, Brig Jen Zaidan Atan dan Ketua Provos Marsyal ATM, Brig Jen Abdul Rahim Sabeli.

Gambar: PW II Mohd Shahril Malt Ali dan Sjn Gunantharan Baskaran

[srizonfbalbum id=112]

 

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online