2 DivBAKATSemasa

BAKAT 2 Div dan CSR PTPTN Raikan Kanak-Kanak Kurang Upaya

PERLIS: Badan Kebajikan Keluarga Angkatan Tentera 2 Div (BAKAT 2 Div) menyampaikan sumbangan kepada 26 penerima daripada Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PPDK) Arau di sini hari ini menerusi Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) PTPTN di Dewan Serbaguna Kem Bukit Cowder pada 29 Dis 2017.

Sumbangan berbentuk peralatan persekolahan itu adalah daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) Putrajaya melalui wakilnya Pengurus Besar Cawangan PTPTN Putrajaya, Yushanaliza Hamdan.

Pemberian ini amat bermakna bagi pelajar-pelajar PPDK Arau sebagai persiapan untuk memulakan pembelajaran pada tahun hadapan.

Program di PPDK Arau tersebut adalah satu kesempatan yang diambil oleh Pengerusi BAKAT 2 Div, Datin Saimah Shafie dan Pengerusi BAKAT 30 Bgd, Normi Ahba Mohamad bersama ahli-ahli BAKAT 2 Div mendengar syarahan mengenai Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) yang disampaikan oleh Amiru Shahada Salam.

Syarahan ini adalah bagi menerangkan Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) yang merupakan satu skim atau instrumen simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bagi tujuan pendidikan tinggi dan antara skim yang ditawarkan adalah patuh Syariah menggunakan konsep Wakalah Bil Istithmar di mana pendeposit melantik PTPTN untuk menguruskan deposit mereka bagi tujuan pelaburan.

Turut hadir warga MK 30 Bgd, 6 Rejimen Askar Jurutera Diraja dan 4 Rejimen Renjer Diraja.

Artikel Berkaitan

Back to top button