Bersama PemimpinSemasaTrup TD

18 RAMD Kini Ketumbukan 10 Bgd Para

TERENGGANU: Batalion Ke-18 Rejimen Askar Melayu Diraja secara rasminya diisytihar pengoperasian sebagai sebuah Batalion Infantri (Para) yang di sempurnakan oleh Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim dalam Majlis Pengisytiharaan Pengoperasian 18 RAMD (Para) di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu pada 21 Feb 2018.

Terdahulu ketibaan PTD telah di bawa berjumpa dengan warga 18 RAMD (Para) yang akan melakukan penerjunan statik semasa upacara perasmian melibatkan tujuh pegawai dan 73 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) diketuai Pegawai Memerintah 18 RAMD (Para), Lt Kol Din Izuan Mahar Afandi.

Acara diteruskan dengan Demonstrasi Keupayaan Pasukan Aturgerak Cepat yang mempamerkan keupayaan melaksanakan penerjunan dari pesawat udara, teknik fast roping dan SPIE-Rig, Hover Jump serta serangan platun ke atas objektif musuh melibatkan aset ketenteran dari Tentera Udara Diraja Malaysia seperti Pesawat Sukhoi SU-30MKM dan Pesawat Pengangkut C130 H bersama dua buah helikopter Agusta dari Pasukan Udara Tentera Darat.

Seterusnya upacara penyerahan bendera 18 RAMD (Para) oleh Panglima 8 Bgd, Brig Jen Dato’ Nazari Abd Hadi kepada PTD lalu PTD menyerahkannya kepada Panglima 10 Bgd (Para),  Brig Jen Dato’ Tengku Muhammad Fauzi Tengku Ibrahim sebagai simbolik penyerahan 18 RAMD (Para) kini di bawah ketumbukan dan pemerintahan 10 Bgd (Para).

Dalam ucapan perasmian PTD, beliau berbangga kerana satu lagi catatan sejarah tercatat apabila secara rasminya 18 RAMD (Para) diisytihar sebagai pasukan elit TD di bawah naungan 10 Bgd (Para) yang mana penstrukturan semula pasukan ini di dorong oleh perkembangan geostrategik negara serta rantau ini yang telah melalui perubahan secara berterusan.

“Sebagai sebuah pasukan dari ketumbukan 10 Bgd Para, saudara harus  memahami keunikan, keistimewaan dan penghormatan yang diterima oleh ketumbukan ini bukannya datang secara percuma tetapi untuk dipandang tinggi seharusnya menonjolkan tahap piawaian berbeza dari yang lain.

“Kemegahan sebagai seorang perajurit Para itu perlu dibuktikan menerusi penghayatan, sifat keperibadian, keterampilan, kecergasan, semangat juang, daya tahan yang tinggi, kemahiran, tahap kepimpinan, pencapaian serta pengiktirafan yang diterima agar 18 RAMD (Para) akan kekal unggul, disegani kawan dan digeruni lawan,” tegas PTD.

Tambah PTD lagi kejayaan dan kecemerlangan pasukan tidak mampu dicapai jika tidak mendapat sokongan dari pihak lain terutamanya Kerajaan Negeri yang mana sentiasa peka dan prihatin berkaitan kebajikan anggota dan keluarga serta menyeru setiap lapisan pemerintah di dalam pasukan sama-sama berganding bahu dalam memartabatkan pasukan melalui nilai-nilai ketenteraan yang tertinggi.

Mengimbas sejarah 18 RAMD (Para), pasukan ini ditubuhkan pada 1 Mei 1976  sebagai Batalion Infantri Biasa dan ditempatkan di Kem Segenting Port Dickson lalu distrukturkan semula menjadi Batalion Infantri Standard pada  Apr 1999 dan di tempatkan di  Kuala Terengganu.

Seiring dengan perkembangan semasa TD, batalion ini sekali lagi distrukturkan semula menjadi Batalion Infantri (Para) pada 10 Sep 2015 dengan langkah awal  seramai empat pegawai dan 46 anggota LLP dipilih menjadi kumpulan perintis dan telah menghadiri Kursus Asas Payung Terjun di PULPAK.

Turut hadir Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Razif Abd. Rahman, Panglima 2 Div, Mej Jen Dato’ Mohd Ramli Jaafar dan Ketua Staf TD, Mej Jen Dato’ Pahlawan Redzuan Hj Baharuddin.

 

Gambar: Saifun Hakimi Zainon

 

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online