Misi PengamanSemasa

Pembubaran TPA Mindanao-12

KUALA LUMPUR: Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor menyempurnakan Majlis Sambutan Kepulangan dan Pembubaran Tim Pemantau Antarabangsa Mindanao-12 (TPA M-12) di Pangkalan Udara Subang pada 14 Mac 2018.

Kepulangan Kontinjen TPA M-12 yang diketuai oleh Mej Jen Datuk Hj Masrani Paiman melibatkan 15 anggota keseluruhannya terdiri dari 10 pegawai dan seorang anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM), dua pegawai Polis DiRaja Malaysia dan dua pegawai awam telah selamat sampai ke tanah air setelah melaksanakan misi pemantauan selama 12 bulan sejak 14 Mac 2017 lalu.

TPA M-12 telah ditempatkan di empat sektor kawasan tanggungjawab iaitu sektor satu, Cotabato City, sektor dua di Iligan City, sektor ketiga di Zamboanga City manakala sektor keempat di General Santos City dan dengan kepulangan TPA M-12 ini maka secara rasminya Kontijen TPA M-12 dibubarkan.

Dalam ucapan PAT, beliau mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua ahli TPA M-12 di atas kejayaan menamatkan misi dengan cemerlang sekaligus mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa.

Apa yang telah tuan-tuan laksanakan di Mindanao ini jelas membawa satu perkara yang baharu dan alhamdulillah sepanjang setahun yang lepas tidak ada satu pun kejadian penculikan yang berlaku di sekitar perairan, ujarnya.

Selain itu, TPA M-12 telah melaksanakan tugas-tugas berpandukan kepada Term Of Reference (TOR) bagi memantau perjanjian gencatan senjata yang melibatkan pihak Government of Philippines (GPH) dan Moro Islamic Liberation Front (MILF) dan sehingga kini TPA M-12 berjaya menentukan proses damai tersebut.

Sekaligus, TPA M-12 juga berjaya merapatkan lagi perhubungan di antara kedua-dua belah pihak yang bertelagah bagi mewujudkan kepercayaan diantara mereka melalui Mesyuarat Tripatite dan Mesyuarat Bersama Coordination Committee on the Cessation of Hostilities (CCCH) di mana TPA M bertindak sebagai pengerusi untuk menyelesaikan apa saja isu berkaitan yang boleh menggugat proses damai yang sedang berjalan.

Bangsamoro Basic Law (BBL) sekarang ini sedang di dalam proses pembentangan di Kongres sebelum ianya dijangka diluluskan pada akhir bulan Mac 2018 dan TPA M turut memainkan peranan penting untuk menentukan tiada sebarang insiden ceasefire violation oleh kedua-dua pihak berlaku yang boleh menggugat proses kelulusan BBL tersebut.

Turut hadir, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Hj Ahmad Badaruddin, Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affandi Buang TUDM, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Nawawi, Panglima Angkatan Bersama, Laksamana Madya Datuk Mohd Reza Mohd Sany, Deputi Komisioner Polis, Datuk Mastor Mohd Arif dan wakil Jabatan Perdana Menteri Dato’ Kamarudin Mustafa.

Gambar: LKpl Ainur Aisyah Yahaya

[srizonfbalbum id=172]

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online