Bersama PemimpinSemasa

Jasa Dan Pengorbanan Para Perajurit ATM Dihargai – Menteri Kanan Pertahanan

KUALA LUMPUR: Menteri Kanan Pertahanan, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein menyatakan bahawa sesebuah organisasi tentera yang memiliki aset yang canggih, latihan yang mantap, strategi yang ampuh, tidak akan pernah lengkap tanpa moral anggota yang tinggi.

“Dan bagi memelihara moral ini, kebajikanlah jawapannya.

“Majlis ini menjadi satu platform untuk kita mengenang jasa dan pengorbanan para perajurit Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tidak kiralah yang berceloreng hijau, putih mahupun biru, sama ada di dalam hutan belantara, samudera mahupun ruang udara, saya sedar bahawa khidmat bakti setiap anggota amat besar dan penting kepada tanah air.

“Kerana itulah setiap kali meraikan bulan Ramadan di Kementerian Pertahanan, majlis seumpama ini merupakan salah satu majlis yang saya nanti-nantikan,” jelasnya.

Beliau berkata demikian semasa menyempurnakan Majlis Penyampaian Sumbangan Hari Raya Aidilfitri Kepada ATM Tahun 2022 bertempat di Auditorium Wisma Pertahanan pada 14 Apr 2022.

Tambahnya lagi, kurang dari tiga minggu umat Islam bakal meraikan 1 Syawal dan akan berkumpul dengan ahli keluarga, bertakbir, solat sunat Aidilfitri, bermaafan serta menikmati juadah raya bersama-sama dan ia merupakan saat yang sangat berharga.

“Akan tetapi, kita juga perlu sedar bahawa ada segelintir yang tidak berpeluang merasainya di mana mereka juga sama seperti kita semua mempunyai suami dan isteri, anak-anak serta ibu bapa yang dicintai.

“Ketiadaan mereka bersama keluarga pada 1 Syawal demi memastikan kita semua yang berada di rumah, dapat meraikan Aidilfitri bersama keluarga dalam suasana yang aman dan tenteram,” ujar Menteri Kanan Pertahanan.

Selain itu, beliau juga mengumumkan beberapa perkara penting yang berkait rapat dengan soal kebajikan warga ATM seperti inisiatif Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) yang bersetuju untuk memperkenalkan dua kemudahan pengeluaran baharu iaitu pengeluaran haji dan pengeluaran pendidikan yang mana kedua-dua pengeluaran ini dibenarkan sekali sepanjang tempoh perkhidmatan setiap ahli yang berkuatkuasa mulai 15 Apr 2022.

Tambahan, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) turut mengesahkan bahawa inisiatif terbaharu Faedah Gantian Cuti Rehat (FGCR) yang diberikan kepada penjawat awam turut akan dipanjangkan kepada anggota ATM.

Anggota ATM yang berumur 45 tahun yang bakal menamatkan perkhidmatan bukan sahaja bakal menikmati FGCR yang telah dinaikkan daripada maksimun 150 hari kepada 160 hari, bahkan anggota terbabit juga dibenarkan menikmati bayaran pendahuluan yang bersamaan dengan 80 hari cuti tanpa perlu menunggu sehingga benar-benar tamat perkhidmatan, kemudian bakinya akan dibayar selepas tamat perkhidmatan.

“Makluman awal bahawa sedikit masa lagi Ministry of Defence (MINDEF) akan mengumumkan perancangan baharu dalam usaha menambahbaik aspek pendidikan anak-anak warga ATM di seluruh negara secara holistic, merangkumi penambahbaikan infrastruktur di 38 buah sekolah dalam kem ATM, pusat-pusat tuisyen, biasiswa dan beberapa lagi inisiatif lain.

“Bagi veteran ATM pula, selain daripada pembayaran Bantuan Khas Aidilfitri sebanyak RM250 seperti Perdana Menteri umumkan baru-baru ini, saya juga ambil maklum bahawa ramai veteran ATM yang komen di media sosial saya mengenai Bantuan Khas Kewangan (BKK) berjumlah RM350 yang diumum semasa pembentangan Bajet 2022 tempoh hari belum diterima dan saya telah mengarahkan Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) agar mempercepatkan proses pengagihan tersebut.

“Saya juga amat berterima kasih kepada 77 penyumbang yang menghulurkan sumbangan hari raya dalam pelbagai bentuk kepada para anggota ATM khususnya yang bertugas semasa sambutan Hari Raya Aidilfitri nanti.

Daripada 77 penyumbang, sebanyak 11 penyumbang telah membuat sumbangan berbentuk barangan, manakala 66 penyumbang lagi membuat sumbangan berbentuk kewangan dan lebih bermakna, jumlah sumbangan barangan serta kewangan yang terkumpul kini berjumlah RM1,881,180 yang mana nilainya lebih besar daripada tahun lalu.

Tahun ini sebanyak 15,000 beg Hari Raya akan diagihkan kepada anggota yang bertugas di perbatasan sama ada di Semenanjung, Sabah, Sarawak dan juga di luar negara di bawah misi Panji-Panji Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu serta di Mindanao, Selatan Filipina di bawah International Monitoring Team (IMT).

Turut hadir, Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM, Timbalan Menteri Pertahanan, Dato’ Sri Ikmal Hisham Abdul Aziz, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Dato’ Sri Muez Abd Aziz, Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany dan Panglima Tentera Udara, Jen Dato’ Sri Mohd Asghar Khan Goriman Khan TUDM.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online