SemasaTrup TD

Penutup Hari Pengajian 21 GGK Siri 2/2018

JOHOR: Ketua Staf Am 21 Gerup Gerak Khas (GGK), Brig Jen Datuk Jamaluddin Jambi menyempurnakan Majlis Penutup Hari Pengajian 21 GGK Siri 2/2018 di Kompleks Dewan Jenalik pada 20 Apr 2018.

Kem Iskandar Mersing, Johor yang bermula sejak 16 Apr 18 selama seminggu.

Dalam ucapan KS AM MK 21 GGK beliau berkata konsep Hari Pengajian ini dilaksanakan dalam bentuk latihan taktik tanpa terup berdasarkan kepada satu senario latihan di mana setiap pasukan dikehendaki mengadakan elemen pemerintah pegawai dan PTTK mengikut organisasi dibawah pensukturan semula 2017 untuk satu skn tempur.

“Pegawai dan PTTK akan membentuk kumpulan perbincangan mengikut pasukan masing-masing berdasarkan senario latihan yang diberikan serta hendaklah membuat perancangan dari peringkat skuardron hingga ke peringkat tim bagi melaksanakan operasi khusus mengikut peranan dan tugas 21 GGK,” kata beliau.

Selain itu mereka yang terlibat ini dikehendaki meningkatkan tahap pengetahuan berkaitan operasi khusus, merancang dan melaksanakan serta mengawal satu-satu operasi pasukan khusus.

Hari Pengajian ini bermula dengan taklimat konsep operasi serta perancangan aturgerak oleh pasukan-pasukan, pembentangan rancangan operasi, perbincangan dan penggulungan rancangan operasi oleh pasukan sebelum eksesais yang sebenar di Sabah pada bulan Okt 2018.

Gambar: SSjn Ahmad Norizam Jaaffar

Artikel Berkaitan

Back to top button