BTDMSemasa

BTDM Lahir Jurugambar TD Berkualiti

PAHANG: Seramai 38 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dari pelbagai kor dalam Tentera Darat (TD) dan dua anggota dari Jabatan Imigresen Malaysia terlibat dalam Majlis Pembukaan Kursus Asas Fotografi Siri 1/2018 yang disempurnakan oleh Ketua Editor Berita Tentera Darat Malaysia (BTDM), Kol Zulkifli Dato’ Hj Tahir di Dewan Sri Gunung pada 17 Okt 2018.

Dalam ucapan Ketua Editor BTDM, beliau mengingatkan peserta supaya mengambil peluang untuk belajar dan mentelaah ilmu-ilmu yang akan diberikan oleh tenaga pengajar dengan sebaik mungkin kerana ramai lagi anggota diluar sana yang ingin menghadiri kursus ini.

“Sebagai jurugambar dan wartawan, individu harus bersikap profesional di dalam melaksanakan tugas dan fakta-fakta serta gambar yang tidak tepat akan mencemarkan kewibawaan akhbar kita,” ujarnya.

Kursus yang diadakan selama dua minggu bermula dari 15 hingga 26 Okt 2018 ini bertujuan memberi pendedahan kepada peserta mengenai teknik-teknik mengambil gambar di dalam pelbagai situasi, membimbing anggota untuk menghasilkan foto yang bermutu dimana mempunyai news dan intelligence value serta mendedahkan peserta kepada teknik-teknik mengambil gambar cara yang betul.

Selain itu, peserta turut didedahkan kepada penghasilan berita dan jurugambar yang baik dalam melaksanakan tugas sebagai koresponden BTDM dengan etika kewartawanan serta menyelaraskan penulisan berita supaya aktiviti-aktiviti ketenteraan dapat diwar-warkan secara meluas tanpa melibatkan pertindihan berita.

Dalam kursus ini, peserta akan menjadi seorang yang berpengetahuan, berketerampilan dan mempunyai daya pemikiran bernas supaya dapat mengarang sesuatu berita itu dengan kebenaran, kesahihan dan ketepatan berita tersebut perlu diberi perhatian dan keutamaan sewajarnya bagi melahirkan koresponden baharu yang berdisiplin.

Gambar: Saifun Hakimi Zainon

 

 

 

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online