SemasaSukan

TD Ungguli Triathlon Terbuka ATM 2018

MELAKA: Tentera Darat menunjukkan penguasaannya dalam Kejohanan Triathlon Terbuka Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Tanjung Bidara Challenge 2018 apabila muncul juara keseluruhan dengan masa terkumpul 17 jam 17 minit 20 saat menewaskan tim-tim perkhidmatan yang lain bertempat di kawasan sekitar Pantai Tanjung Bidara, Pengkalan Balak dan Linggi pada 2 Dis 2018.

Majlis penutup kejohanan disempurnakan oleh Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD), Lt Jen Dato’ Hasagaya Abdullah yang menyaksikan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) mendapat tempat kedua keseluruhan dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di tempat ketiga.

Kejohanan pada kali ini terbahagi kepada empat kategori iaitu Antara Perkhidmatan, Antara Formasi TD, Tertutup GGK dan Terbuka ATM.

Bagi Kategori Antara Formasi TD, Tim 1 Div muncul Juara dan Tim 907 dari TUDM memenangi Kategori Terbuka ATM serta kedua-duanya membawa pulang Piala Pusingan dan wang tunai berjumlah RM 1500.00.

Manakala Kategori Tertutup 21 GGK dimenangi Tim 22 Komando dan membawa pulang Piala Pusingan berserta wang tunai berjumlah RM 1200.00.

Dalam ucapan penutup oleh TPTD, beliau berkata aktiviti sukan sebegini bukan sahaja menjamin kesejahteraan kesihatan semata-mata malah ianya juga dapat memupuk rohani agar seseorang itu sentiasa berusaha tanpa mengenal erti putus asa, sentiasa mahukan prestasi terbaik dan terus mendisiplinkan diri untuk mencapai kejayaan dalam kehidupan.

“Di kejohanan ini atlet-atlet ATM akan dipilih untuk mewakili ATM ke kejohanan yang lebih tinggi selain menjadi pemangkin kepada warga ATM mengamalkan budaya hidup sihat dan aktif yang mana memerlukan usaha yang gigih, pengorbanan serta semangat juang yang tinggi di kalangan semua peserta.

“Kejohanan ini merupakan sukan teras yang dianjurkan oleh ATM pada setiap tahun yang sentiasa mendapat sambutan yang amat menggalakkan dari peserta ATM, dalam negara dan luar negara serta pada masa sama dapat menjalinkan hubungan ukhwah di antara pihak ATM dan awam,” ujar TPTD.

Tambahnya lagi, beliau menyeru kepada semua perkhidmatan agar mencari ruang bagi menggalakkan warga tentera supaya aktif di dalam aktiviti sukan yang mana akan dapat mempamerkan keupayaan, kecergasan dan kesihatan terbaik serta meyakinkan kepada umum bahawa tentera sebagai benteng pertahanan negara.

Terdahulu dari itu, acara pembukaan disempurnakan oleh Panglima 21 GGK, Mej Jen Datuk Hassan Ali di mana setiap peserta perlu mempamerkan kemampuan masing-masing bagi menghabiskan tiga disiplin merangkumi disiplin berenang sejauh 1.5 kilometer (km), berbasikal dengan jarak 40 km dan larian sejauh 10 km.

Selain itu kejohanan ini melibatkan penyertaan seramai 432 peserta terdiri dari ATM, dalam negara serta luar negara seperti United Kingdom, Australia, Jepun, Singapura, Perancis, Germany, Thailand, USA, Argentina dan Maldives.

Turut hadir Panglima 3 Div, Mej Jen Dato’ Mohammad Ab Rahman, Panglima 4 Div, Mej Jen Dato’ Pahlawan Redzuan Hj Baharuddin, Panglima Latihan TD, Mej Jen Dato’ Wira Md Tajri Alwi dan Panglima Logistik TD, Mej Jen Dato’ Hanafiah Jaafar.

 

Gambar: SSjn Vijay Gaundar Arikrishnan

 

 

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online