Bersama PemimpinKebajikanMINDEFSemasa

Majlis Pelancaran Kempen Tabung Pahlawan 2019

KUALA LUMPUR: Penaung Kempen Tabung Pahlawan 2019, Tun Dr. Siti Hasmah Mohamad Ali menyempurnakan Majlis Pelancaran Kempen Tabung Pahlawan 2019 bertempat di Wisma Perwira ATM pada 19 Sep 2019.

Terdahulu ketibaan Tun Dr. Siti Hasmah Mohamad Ali disambut oleh Menteri Pertahanan (MENHAN), Mohamad Sabu dan isteri serta Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato’ Sri Panglima Hj Zulkifli Hj Zainal Abidin dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador.

Kempen Tabung Pahlawan adalah sebahagian daripada program sambutan Hari Pahlawan bagi mencapai okjektif seperti memberi kesedaran kepada rakyat dan masyarakat di atas pengorbanan serta jasa bakti para pahlawan tanah air yang menjaga keselamatan dan kedaulatan negara yang selama ini menghasilkan keamanan dan kemakmuran berterusan.

Dalam ucapan MENHAN, beliau menyeru semua pihak untuk menghulurkan sumbangan ikhlas sebagai tanda terima kasih atas hadiah keamanan dan keselamatan yang kita nikmati pada masa kini.

“Sememangnya wang ringgit bukanlah tukaran kepada keamanan namun ianya adalah lambang kita menghargai jasa serta pengorbanan anggota tentera dalam mempertahankan negara,” ujarnya.

Selain itu, ianya dapat memupuk semangat patriotik dan cintakan negara terutama di kalangan remaja dan belia didalam menghayati perjuangan serta pengorbanan para pahlawan tanah air.

Sumbangan Tabung Pahlawan akan disalurkan untuk bantuan kebajikan kepada veteran dan ahli keluarga secara menyeluruh merangkumi Veteran Kelainan Upaya (VKU), bantuan kepada balu dan anak-anak dalam kategori Orang Kurang Upaya (OKU).

Turut hadir, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan Malaysia, Datuk Seri Mohd Zuki Ali, Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mod Sany dan Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM.

Gambar: Kpl Ainur Aisyah Yahaya

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online