Bersama PemimpinPenghargaanSemasa

Perbarisan Penghargaan Mej Jen Dato’ Hj Mustafa Hj Abdul Manap

NEGERI SEMBILAN: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Mantan Ketua Pengarah Dasar dan Pengurusan, Kor Agama Angkatan Tentera (KAGAT), Mej Jen Dato’ Hj Mustafa Hj Abdul Manap diatas khidmat bakti, jasa dan pengorbanan yang telah dicurahkan setelah hampir 33 tahun lapan bulan menabur bakti dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) amnya dan Tentera Darat (TD) khasnya.

“Sesungguhnya persaraan Mej Jen Dato’ Hj Mustafa Hj Abdul Manap adalah satu kehilangan yang amat besar kepada Tentera Darat (TD) namun kita terpaksa melepaskan beliau kerana syarat perkhidmatan menetapkan yang sedemikian,” jelas PTD dalam ucapannya semasa menyempurnakan Perbarisan Penghargaan Mej Jen Dato’ Hj Mustafa Hj Abdul Manap di Padang Kawad Institut Latihan dan Kefahaman Islam (ILMI) ATM pada 16 Okt 2020.

Tambah PTD lagi, di sebalik kejayaan seorang pastinya kedua ibubapa, isteri serta anak merupakan tulang belakang yang menyokong, mendokong serta memberi peransang kepada beliau untuk terus berkhidmat dan berbakti demi Agama, Bangsa dan negara.

Mengimbas keperibadian Mej Jen Dato’ Hj Mustafa Hj Abdul Manap, beliau akan bersara wajib daripada perkhidmatan berkuatkuasa 17 Okt 2020 dan mula menyertai tentera di Sekolah Tempur Pegawai Muda (STPM), Ulu Tiram, Johor dan telah ditauliahkan pangkat Kapten pada 17 Nov 1986.

Antara jawatan penting yang pernah disandang ialah Pengarah KAGAT pada Apr 2011 hingga Jan 2014 dan menjawat jawatan sabagai Ketua Pengarah Dasar dan Pengurusan, KAGAT sebelum bersara.

Terdahulu dari itu, Mej Jen Dato’ Hj Mustafa Hj Abdul Manap menerima tabik hormat terakhir dari kontinjen perbarisan dalam keadaan norma baharu mengikut Standard Operasi Prosedur (SOP) yang digariskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang diketuai oleh Lt Kol Zulkifli Mustafa melibatkan tiga detasmen terdiri dari sembilan pegawai dan 71 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) .

Sementara itu, dalam ucapan Mantan Ketua Pengarah Dasar dan Pengurusan KAGAT, beliau berasa terharu dengan penganjuran Perbarisan Penghargaan ini dan menguntai rasa syukur diberikan kesempatan dihari yang cukup bermakna ini.

“Terima kasih buat Maha Kuasa yang mengizinkan saya berada di pentas pada hari yang cukup bermakna ini dan saya mengambil sedikit peluang untuk mengucapkan jutaan terima kasih khususnya kepada Pemimpin Tertinggi TD diatas kepercayaan dan penganugerahan pangkat kepada saya.

“Sesungguhnya pemberian ini akan saya kenang hingga ke hujung nyawa saya dan saya kembalikan ini semua kepada isteri tercinta dan anak-anak tersayang kerana sudah amat pasti bahawa kejayaan ini tidak mungkin hadir dalam kehidupan melainkan dengan sokongan kuat dan hebat dari mereka semua,” ucap beliau.

Tambahnya lagi, beliau menyeru kepada pemimpin yang mewarisi perjuangan beliau agar terus berjuang, berakhlak serta memperkasakan ukhuwah dan silaturahim.

Turut hadir, Panglima Latihan TD, Mej Jen Dato’ Nazari Abd Hadi, Panglima 3 Div, Mej Jen Dato’ Tengku Muhammad Fauzi Tengku Ibrahim dan Ketua Pengarah KAGAT, Mej Jen Dato’ Hj Nawawi Daud.

Gambar: Sjn Saiful Fazley Rusli dan Saifun Hakimi Zainon

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online