LawatanSemasa

KPPP Lawat 165 Risik TD

KEDAH: Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan (KPPP) merangkap Pengerusi Kor Risik Diraja (KRD), Lt Jen Datuk Ahmad Norihan Jalal telah meluangkan masa melawat Batalion 165 Risik Tentera Darat (Bn 165 MIB) dan warga KRD Zon Utara pada 03 Dis 2020.

Sebaik ketibaan KPPP beliau menerima tabik hormat Kawalan Suku dari pasukan serta dipertontonkan dengan aksi demonstrasi Agility Shooting dihadapan Markas Bn 165 MIB.

Seterusnya, KPPP melawat ke kawasan kem dan melihat pameran statik peralatan Bn 165 MIB serta diberikan taklimat oleh Ketua Perisikan Bn 165 MIB, Lt Kol Shayuti Awang berkenaan fungsi serta keberkesanan aset yang sedia ada.

Pada masa sama KPPP turut menyaksikan pertunjukan demonstrasi keupayaan Bn 165 MIB iaitu pengumpulan maklumat secara taktikal, pengawasan dari udara dan juga penyusupan.

Dalam ucapan KPPP, beliau menegaskan agar semua warga Bn 165 MIB sentiasa mengekalkan disiplin yang sedia ada dan sentiasa menjaga nama baik pasukan khasnya dan KRD amnya.

Beliau juga mengingatkan agar semua peringkat anggota supaya tidak terlibat di dalam penyalahgunaan dadah yang boleh menyebabkan terjejasnya perkhidmatan serta kehidupan yang sia-sia.

“Saya tidak akan berkompromi dengan mana-mana anggota yang menyalahgunakan dadah kerana kesalahan penyalahgunaan dadah sudah tercatat didalam undang-undang negara,” tegas beliau.

Turut hadir, Asisten Ketua Staf (AKS) Perisikan, Mej Jen Dato’ Rezil Shahidin, Inspektorat Jen Bahagian Staf Perisikan Pertahanan, Brig Jen Dato’ Osman Jamal dan Pengarah KRD, Kol Mohd Razali Alias.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button