KebajikanLawatanMK Latihan & DoktrinSemasa

Keperitan Hidup Kpl Siti Azizon Terbela

KUALA LUMPUR: Panglima Latihan Tentera Darat (PL TD), Mej Jen Dato’ Nazari Abd Hadi mewakili Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain melakukan Lawatan Kebajikan ke atas Kpl Siti Azizon Mohamad di kediamannya pada 27 Jan 2021.

Ini berikutan artikel yang dikeluarkan oleh Malaysia Gazette yang menceritakan keperitan hidup Kpl Siti Azizon Mohamad yang telah tular di media sosial pada 14 Jan 2021.

Semasa sidang media, PL TD menjelaskan keadaan Kpl Siti Azizon Mohamad berpunca setelah kematian adik perempuannya.

“Apa yang berlaku kepada beliau, berpunca daripada kematian arwah adiknya yang mana beliau merupakan anak sulung dan telah mengambil tanggungjawab untuk menanggung anak, anak saudara, ibu dan adik bongsunya.

“Jadi, apabila dapat tahu kami terus bertindak kerana Tentera Darat (TD) sentiasa menjaga kebajikan anggotanya dari semasa ke semasa sejajar dengan Tonggak Ketiga Perintah Ulung PTD Ke-28 iaitu Pelestarian Kesejahteraan Warga yang menekankan kebajikan setiap warga TD,” jelas PL TD.

Kpl Siti Azizon Mohamad merupakan anggota Kor Perkhidmatan Am (Kerani) yang mana pasukan terakhirnya ialah di Pusat Latihan Muzik Tentera Darat (PUZIDA).

Beliau kini sedang menjalani Kursus Latihan Peralihan di Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera (PERHEBAT) dengan mengikuti Kursus Usahawan Food Court bermula 6 Okt 2020 hingga 5 Apr 2021 dan seterusnya akan menamatkan perkhidmatan di dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada 31 Jul 2021.

Hasil dari perkahwinannya, beliau dikurniakan empat orang cahaya mata iaitu dua perempuan dan dua lelaki, walaubagaimanapun beliau telah bercerai dengan pasangannya pada 8 Nov 2017.

Sebelum tinggal dirumah sewa beliau telah diperuntukkan dan menetap di kediaman Rumah Keluarga Angkatan Tentera (RKAT), Kem Perdana Sungai Besi pada 19 Nov 2018.

Akibat dari penceraian dan berstatus ibu tunggal, beliau telah menyara empat anak kandung bersama ibunya malah adik perempuan beliau yang mempunyai lima orang anak juga menumpang di RKAT bersamanya akibat dari penceraian rumahtangga.

Pada Dis 2019, adik perempuan Kpl Siti Azizon Mohamad telah meninggal dunia akibat daripada jangkitan kuman dalam darah menyebabkan beliau mengambil keputusan untuk menjaga kelima-lima anak arwah adiknya untuk tinggal bersama di RKAT.

Pada 6 Okt 2020 beliau mengambil keputusan untuk menyewa rumah di luar dengan bayaran sewaan bulanan sebanyak RM 1000 sebulan di atas beberapa faktor bagi memudahkan urusannya.

Permasalahan ini lebih menjurus kepada masalah kekeluargaan disebabkan tanggungan melebihi kemampuan yang mana beliau perlu menyara ibu, adik bongsu dan juga anak saudara seramai lima orang dengan hanya satu punca pendapatan yang menjadi penyebab kesempitan hidupnya ditambah pula anak sulungnya merupakan Orang Kurang Upaya (OKU).

Lanjutan dari tu, TD mengambil inisiatif menyantuni serta melakukan Lawatan Kebajikan terhadap Kpl Siti Azizon Mohamad bagi membantu meringankan beban dan masalah yang dihadapi oleh anggota tersebut.

Terdahulu sebelum tularnya keperitan beliau, TD telah menyokong kenaikan pangkat Kpl pada 1 Nov 2020 dan sedang menguruskan sumbangan dari Tabung Kebajikan Angkatan Tentera – Tabung Sejambak Kasih dimana bantuan ini diberikan kepada anggota atau waris yang menghidap penyakit kronik sebanyak RM 500 secara one off.

Selain itu, TD juga sedang menguruskan Tabung Zakat ATM melibatkan bantuan kewangan sebanyak RM 600 setiap tahun kepada anggota yang memerlukan.

Dalam masa yang sama TD juga dalam proses membaik pulih kediaman Kpl Siti Azizon Mohamad di Machang, Kelantan yang akan dilaksanakan oleh Rejimen Askar Jurutera Diraja dan dijangka siap sepenuhnya pada Mac 2021 dengan kos pembaikan berjumlah RM 15 ribu yang ditanggung oleh Kementerian Pertahanan.

Setelah itu, beliau akan berpindah ke kediamannya dan meneruskan Kursus Peralihan di Kelantan sehingga 31 Jul 2021.

Menteri Kanan Pertahanan juga bersetuju memberi sumbangan secara peribadi melibatkan bayaran sewaan rumah yang didiaminya sekarang sebanyak RM 1000 sehingga rumah di Machang siap dibaik pulih.

Dari semasa ke semasa, Menteri Kanan Pertahanan juga akan memberi bantuan keperluan makanan kepada beliau mengikut keperluannya.

Pada masa yang sama PL TD turut menasihati warga TD yang memiliki masalah hidup jangan menyembunyikan hal tersebut untuk diri sendiri.

Jelas beliau, dalam pasukan terdapat ketua dan mereka perlu mengadu masalah yang dihadapi walaupun bersifat peribadi.

“Kadang-kadang perkara yang melibatkan peribadi kita tidak tahu tetapi dalam kes Siti Azizon kita tahu anaknya empat orang dan tidak tahu beliau menjaga anak saudara lima orang termasuk ibu dan adiknya.

“Apabila ada masalah kekeluargaan sebegini, beliau telah menanggung lebih daripada jumlah gaji itu dan beliau pun tidak memberitahu kita.

“Sekiranya ada di kalangan warga TD yang menghadapi masalah sedemikian, jangan simpan untuk diri sendiri sebaliknya kita ada pegawai, Pegawai Pemerintah dan Komandan, jadi kita akan bantu dan tidak akan biar warga kita hadapi masalah,” katanya.

Gambar: Pbt Mohammad Shukri Suhaimi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online