KebajikanSemasaTentera Bersama RakyatTrup TD

2 Skn RAJD Bantu JKR Bina Jambatan Bailey

PERAK: Tentera Darat (TD) telah mengatur gerakan Skuadron Kedua Rejimen Askar Jurutera Diraja (2 Skn RAJD) untuk membantu agensi Jabatan Kerja Raya (JKR) Kinta dalam pemasangan jambatan Standard Bailey di Kampung Belum Baru, Lenggong bermula pada 1 hingga 5 Mac 2021.

Pemasangan jambatan ini bertujuan untuk menghubungkan penduduk kampung dengan pekan Lenggong sekaligus dapat meringankan beban penduduk setempat yang selama ini terpaksa melalui jalan jauh untuk ke pekan Lenggong.

Projek Jiwa Murni (PJM) yang diketuai oleh Ketua Trup Pertama 2 Skn RAJD ini melibatkan seramai seorang pegawai dan 19 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) serta sembilan pekerja JKR.

Dalam satu temubual, Ketua Trup 2 Skn RAJD berkata pemasangan jambatan sepanjang 33 meter ini merupakan laluan utama kepada lebih 1,100 penduduk di sini.

“Jambatan model lama selebar 3.5 meter ini selamat digunakan dan hanya membolehkan satu kenderaan melaluinya pada tiap-tiap masa,” jelas beliau.

Jambatan Standard Bailey adalah jambatan yang dibekalkan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) Kinta manakala kren dan excavator disediakan oleh Jabatan Pengairan Saliran Perak.

Sementara itu, Penghulu Mukim Kenering merangkap Jawatankuasa Pengurusan Kemajuan dan Keselamatan (JPKK) Kampung Belum Baru, Omar Fazilah Mohamad berasa amat berbesar hati dan mengucapkan jutaan terima kasih kepada TD khususnya warga 2 Skn RAJD kerana datang dengan segera bagi membantu penduduk di sini.

“Saya berharap kerjasama erat antara TD dengan masyarakat dapat diteruskan,” jelas beliau.

Bantuan kepada rakyat oleh TD ini dengan kerjasama daripada JKR selari dengan Tonggak Kelima Perintah Ulung Panglima Tentera Darat Ke-28 yang memberi penekanan terhadap Peningkatan Hubungan Tentera Darat Dengan Awam.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button