Bersama PemimpinSemasa

Kerjaya Ekonomi Gig Membuka Lembaran Baharu Kepada Veteran ATM

KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri Pertahanan, Dato’ Sri Ikmal Hisham Abdul Aziz mengucapkan syabas dan tahniah di atas dedikasi serta semangat yang ditunjukkan oleh semua pihak dalam mengambil berat isu-isu berkaitan kesejahteraan hidup veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

“Hari ini kita akan menyaksikan pelancaran yang akan menjadi satu langkah bersejarah dalam usaha menggalakkan dan memartabatkan veteran ATM menerusi penglibatan di dalam kerjaya ekonomi gig kerana permintaan terhadap kerjaya ini semakin meningkat kesan daripada pandemik COVID-19.

“Selain itu, kerajaan telah memberi tumpuan khas kepada ekonomi gig sebagai sumber pertumbuhan ekonomi baharu dalam merangka Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) dengan pelbagai insentif yang ditawarkan kepada majikan dan peruntukan bagi perlindungan sosial dan latihan,” jelas beliau.

Timbalan Menteri Pertahanan berkata demikian dalam ucapannya Sempena Majlis Pelancaran Kerjaya Ekonomi Gig untuk veteran ATM bertempat di Dewan Perkasa, Wisma Perwira ATM pada 12 Jan 2022.

Tambahnya lagi, ekonomi gig ini merupakan satu terma yang semakin sinonim seperti Grabcar, Grabfood, Foodpanda, Lalamove dan perkhidmatan seumpamanya pasti mampu memberi limpahan peluang pekerjaan kepada veteran ATM di mana fleksibiliti masa dan lokasi merupakan bonus point.

Kerjaya gig menerusi Code 7 Sdn Bhd (Code 7) yang menawarkan perkhidmatan berasaskan keselamatan adalah signifikan dengan kepakaran dan kemahiran yang dimiliki majoriti veteran ATM.

Dengan pelancaran kerjaya gig menerusi Code 7 ini, seramai 128,000 veteran ATM berpotensi untuk menyertainya dan setakat ini 517 veteran menunjukkan minat di mana 307 daripadanya telah berjaya didaftarkan sebagai E-Responder iaitu jawatan yang ditawarkan oleh Code 7.

Turut hadir, Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM, Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain, Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Ackbal Hj Abdul Samad TUDM dan Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

 

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online