Bersama PemimpinSemasa

Tabung Ihya’ Ramadan 1443H Dapat Memperkasakan Syariat Ibadat

KUALA LUMPUR: Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM menyempurnakan Majlis Pelancaran Tabung Ihya’ Ramadan 1443H dan Sumbangan Tabung Zakat Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bertempat di Masjid Khalid Al-Walid (MKWK) pada 1 Apr 2022.

Pelancaran Tabung Ihya’ Ramadan merupakan majlis bagi mengumpul dana dan sumber kewangan untuk membiayai program dan aktiviti pengimarahan kerohanian yang dirancang sepanjang Ramadan 2022M/1443H.

Semua aktiviti pengimarahan yang akan dilaksanakan di MKWK adalah bertujuan membina sifat ehsan dan taqwa dalam diri setiap warga tentera dan masyarakat awam setempat.

Ia juga dilihat sebagai sebahagian tugas dan tanggungjawab Kor Agama Angkatan Tentera (KAGAT) khususnya dalam memperkasakan pensyariatan Ibadat Puasa Ramadan yang dituntut sebagai rukun asas dalam Islam.

Selain mengutip sumbangan derma dari individu dan syarikat bagi membiayai program sepanjang Ramadan, pelancaran ini juga dapat menyemarakkan aktiviti syiar Islam di setiap masjid dan surau ATM serta meningkatkan kesedaran anggota untuk membuat persediaan fizikal dan spiritual bagi menyambut bulan Ramadan pada tahun ini.

Terdahulu, ketibaan PAT disambut Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain dan Ketua Pengarah Kor Agama Angkatan Tentera (KAGAT), Mej Jen Hj Mohd Rashidi Bujai.

Majlis diteruskan lagi dengan penyerahan sumbangan Tabung Zakat ATM sebanyak RM 183,500.00 oleh PAT kepada Panglima-Panglima Perkhidmatan bagi tujuan program dan aktiviti kerohanian yang dilaksanakan sepanjang Ramadan 2022M/1443H.

Di samping itu, majlis ini juga mendapat kerjasama penaja daripada Syarikat QSR Brands (M) Holdings Berhad bagi menaja pek KFC selama 30 hari dengan kos RM160,500.00 serta sumbangan individu korporat bagi menampung kos penyediaan bubur lambuk yang bernilai RM48,600.00 sepanjang bulan Ramadan tahun ini.

Program ini juga telah dijadikan Inisiatif Strategik Pelan Strategik MINDEF (PSM) 2021 hingga 2025 di bawah Teras 3, Kelestarian Kesejahteraan Warga Kerja Pertahanan (WKP) yang menggalakkan kerjasama strategik antara ATM dengan agensi kerajaan dan bukan kerajaan.

Turut hadir, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany, Panglima Tentera Udara, Jen Dato’ Sri Mohd Asghar Khan Goriman Khan TUDM, Panglima Angkatan Bersama, Lt Jen Dato’ Indera Hj Yazid Hj Arshad TUDM, Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan (KPPP), Lt Jen Datuk Ahmad Norihan Jalal, Pemangku Ketua Jabatan Syariah & Pematuhan Halal QSR Brands (M) Holdings Bhd, Hayazi Darus dan Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Pengurusan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Mahadi Sukarno.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online