HUTSemasa

65 Tahun KOD Komited Mendukung Kesiagaan TD

KUALA LUMPUR: Pengerusi Kor Ordnans Diraja (KOD), Mej Jen Mohd Tamam Jamioon mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada pucuk pimpinan Tentera Darat (TD) di atas perhatian, sokongan dan kepercayaan yang diberikan kepada KOD untuk terus melaksanakan fungsinya dengan berkesan demi mencapai misi dan visi yang telah ditetapkan.

Beliau turut merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada mantan-mantan Pengerusi Kor, Sarjan Mejar Rejimen (SMR) dan seluruh warga KOD yang telah mencurahkan bakti serta pengorbanan bagi memastikan KOD terus kukuh berada di landasan perjuangan sehingga ke hari ini.

“Kejayaan yang dikecapi pada hari ini juga sebenarnya bermula dari asas kukuh yang dibina oleh generasi terdahulu.

“Terlalu banyak pengorbanan yang dicurahkan termasuklah oleh para pahlawan yang telah gugur di medan pertempuran”, katanya ketika menyampaikan perutusan sempena Hari KOD Ke-65 bertempat di Padang Kawad Kem Batu Kentomen pada 15 Jul 2022.

Dalam perutusan Pengerusi KOD, beliau menitik beratkan aspek kesejahteraan serta kualiti hidup dan kebajikan warga KOD yang perlu dijadikan keutamaan bagi membolehkan setiap warganya sentiasa bermotivasi untuk melaksanakan tugas.

“Setiap peringkat warga KOD perlu sentiasa berani menghadapi cabaran dengan positif serta mengukuhkan kesatuan dan perpaduan agar dapat menghasilkan kejayaan seperti yang diimpikan”, tegasnya.

Terdahulu, buat julung kalinya perbarisan pada kali ini dimulakan dengan segmen demonstrasi atur gerak EBO serta gimik Operasi Bomb Call yang melibatkan teknologi Remote Explosive Ordnance Disposal Vehicle (REODV) sejurus ketibaan Pengerusi KOD.

Acara diteruskan dengan Perbarisan Tempur Hari KOD Ke-65 bertemakan Kor Ordnans Diraja, Mendukung Kesiagaan Tentera Darat yang melibatkan seramai 26 pegawai dan 218 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dan diketuai oleh Lt Kol Hamide Moktar sebagai Ketua Perbarisan.

Perbarisan diserikan lagi dengan penyampaian Sijil Penghargaan Pengerusi KOD kepada lima pegawai dan 31 anggota LLP yang dinilai melalui kecemerlangan dalam bidang sukan, penglibatan dalam misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan dedikasi dalam melaksanakan setiap tugasan yang diberikan.

Turut hadir, Asisten Ketua Staf Logistik Markas Tentera Darat, Mej Jen Hj Zainal Shukri Mohamed Zain, Pegawai Khas Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Brig Jen Azrin Iskandar Zulkaply dan Pengarah KOD, Kol Suhaimi Mat Isa.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online