Bersama PemimpinSemasa

Trup TD 1 Menjuarai UKMHK TD Tahun 2022

KUALA LUMPUR : Trup Tentera Darat (TD) 1 sekali lagi merangkul juara keseluruhan pertandingan Ujian Kemahiran Merentas Halangan dan Kawad (UKMHK) Peringkat Tentera Darat (TD) di Kem Perdana Sungai Besi bermula dari 27 Okt hingga 7 Nov 2022.

Terdahulu, Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain menyempurnakan acara pelepasan peserta UKMHK TD melibatkan tiga pasukan yang berjaya ke peringkat akhir daripada 11 Formasi TD yang menyertai pertandingan.

UKMHK TD ini merupakan pertandingan ketenteraan yang dilaksanakan pada setiap dua tahun bagi menguji ketahanan mental, fizikal, keyakinan diri serta memupuk semangat setiakawan dalam kalangan anggota.

Ianya terdiri daripada dua disiplin iaitu kawad kaki dan merentas halangan yang menitikberatkan kesepaduan tinggi demi mempamerkan semangat kerjasama dalam pasukan.

Seramai 1,230 peserta terlibat pada kali ini yang terdiri daripada anggota Trup TD, Markas Pemerintahan dan Markas Formasi bagi kategori Tempur, Bantuan Tempur, Bantuan Khidmat dan Wanita.

Johan bagi Disiplin Kawad kategori Wanita dimenangi oleh Pemerintahan Latihan dan Doktrin Tentera Darat (PLDTD) manakala naib johan disandang oleh Pemerintahan Medan Barat Tentera Darat (PMBTD).

Disiplin Kawad bagi kategori Tempur menyaksikan Trup TD 1 muncul sebagai johan diikuti Divisyen Keempat Infantri Malaysia (4 Div) yang meraih kedudukan naib johan.

Bagi kategori Bantuan Tempur pula, johan Disiplin Kawad disandang oleh Trup TD 1 manakala naib johan 4 Div.

Dalam pada itu, johan Disiplin Kawad kategori Bantuan Khidmat dimenangi oleh Trup TD 1 dan naib johan PLDTD.

Bagi Disiplin Merentas Halangan kategori Tempur, 4 Div merangkul johan manakala Trup TD 1 di kedudukan naib johan.

Johan Disiplin Merentas Halangan kategori Bantuan Tempur disandang oleh Trup TD 1 dan naib johan disandang oleh 4 Div, manakala johan Disiplin Merentas Halangan kategori Bantuan Khidmat diraih oleh Trup TD 2 dan naib johan 2 Div.

Turut disampaikan anugerah Ketua Platun Terbaik Wanita kepada Lt Siti Nur Zulaikha Baharom dari Trup TD 1 dan Penolong Ketua Platun Terbaik SSjn Jeniffer Banturang dari PLDTD.

Manakala Ketua Platun Terbaik Lelaki jatuh kepada Lt Muhammad Afiq Najwan Abdul Halim juga dari Trup TD 1 diikuti Penolong Ketua Platun Terbaik SSjn Mazlan Masmudi dari Trup TD 2.

Acara Penutup UKMHK disempurkan oleh PTD dan diiringi oleh Panglima 4 Div, Mej Jen Dato’ Ya’cob Hj Samiran selaku Pengerusi Jawatankuasa Penganjur.

PTD merakamkan ucapan tahniah kepada para pemenang dan berterima kasih atas penganjuran pertandingan serta berpesan agar setiap lapisan pegawai dan anggota memastikan kecergasan berada di tahap optimum.

Pelaksanaan pertandingan seumpama ini menyokong Tonggak Pertama Perintah Ulung PTD Ke-28 iaitu Kelangsungan Misi dan Kesiagaan.

Turut hadir, Panglima-panglima Formasi dan pegawai-pegawai kanan TD.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online