Bersama PemimpinMINDEFSemasa

Industri Pertahanan Berpotensi Menjadi Pemangkin Ekonomi Negara

KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain mengiringi Timbalan Menteri Pertahanan (MENHAN), Tuan Hj Adly Zahari bagi menyempurnakan penutup Hari Inovasi Kementerian Pertahanan (KEMENTAH) di Auditorium Wisma Pertahanan pada 19 Jan 2023.

Hari Inovasi KEMENTAH yang bertemakan ‘Inovasi Teras Informasi, Kualiti Dan Kreativiti’ merupakan inisiatif KEMENTAH untuk mencetus semangat dan kreativiti warga kementerian dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam mempamerkan kemahiran masing-masing demi meningkatkan kualiti perkhidmatan KEMENTAH dan ATM.

“Penglibatan warga KEMENTAH dan ATM amat dialu-alukan dalam menjalin kerjasama kearah pengembangan projek-projek inovasi kementerian khususnya dalam industri pertahanan meliputi bidang aeroangkasa maritim, persenjataan, automotif dan barangan guna sama ketenteraan.

“Hasil kerjasama ini berupaya menjadikan industri pertahanan sebagai pemangkin ekonomi dalam jangka masa panjang malah menjadikan produk dan perkhidmatan berteraskan inovasi mampu untuk dikomersialkan”, tutur Timbalan MENHAN.

Penganjuran program bermula dari 13 hingga 19 Jan 2023 ini mendapat keseluruhan penyertaan seramai 614 peserta daripada warga KEMENTAH dan ATM melibatkan pengadil, pempamer serta beberapa agensi luar seperti Institut Penyelidikan Sains dan Teknologi Pertahanan (STRIDE), Intellectual Property Corporation of Malaysia (MyIPO), dan Malaysia Research Accelerator for Technology and Innovation (MRANTI).

Sejurus selepas acara penutup, MENHAN, Dato’ Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan turut berkesempatan meluangkan masa melawat pameran yang diadakan.

Turut hadir, Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) Kementerian Pertahanan, Tuan Ahmad Nadzri Mohd Hassan dan wakil-wakil panglima perkhidmatan.

Gambar: Pbt Nik Ahmad Asyraaf Nik Husein

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online