Bersama PemimpinHUTSemasa

Lima Teras TD Tonggak Kecemerlangan KPD

PERAK: Pengerusi Kor Perkhidmatan Diraja (KPD), Mej Jen Abdul Aziz Abu Hassan merancang pelaksanaan tugas dan tanggungjawab berasaskan kepada tiga objektif serta lima teras yang ditetapkan oleh Tentera Darat (TD) bagi memastikan keunggulan KPD sebagai sebuah kor logistik.

“Pelan pembangunan kor bagi tahun 2021 hingga 2050 yang dikenali sebagai Blueprint RSC Next 2.0 bermula dari Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK 12) hingga RMK 17 telah dirancang bagi meningkatkan keupayaan dan kesiagaan bantuan logistik kepada TD seperti yang dituntut dalam Teras Pertama iaitu Peningkatan Kesiagaan.

“Pada tahun 2023 dan 2024 TD akan menerima 132 trak 3 tan GS Cargo (IVECO) manakala pada tahun 2025 dan 2026 bakal menerima lima buah trak Tank Transporter, empat buah trak 7 tan GS Cargo dan lapan buah Domestic Fire Tender (DFT).

“Selain itu, proses penubuhan dan penstrukturan semula kor sedang giat dilakukan melalui program ‘Seventy Two to Twenty Eight‘ bagi memperkemaskan lagi kor sesuai dengan keperluan kumpulan logistik di peringkat divisyen dan briged di kedua-dua wilayah selaras dengan Teras Kedua iaitu Pengukuhan Organisasi dan Modal Insan,” jelas Pengerusi KPD.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan perutusan sempena Perbarisan Hari Ulang Tahun (HUT), KPD Ke-66 di Padang Kawad Pusat Latihan Kor Perkhidmatan (PULMAT) pada 15 Jul 2023.

Perbarisan statik yang terdiri daripada 12 pegawai dan 193 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) ini diiringi oleh Pancaragam Pusat Rejimen Renjer Diraja (RRD).

Tambahnya lagi, bagi memenuhi Teras Ketiga iaitu Kesejahteraan Warga, kor sentiasa mengambil berat tentang perihal kebajikan pegawai dan anggota serta ahli keluarga yang ditimpa musibah.

Seterusnya, Pengukuhan Antarabangsa yang menjadi Teras Keempat direalisasikan melalui penghantaran pegawai dan anggota LLP ke misi di bawah Panji-panji Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan misi MONUSCO (United Nation Organization Stabilization Mission in The Democratic Republic of Congo).

KPD juga berpegang kepada Teras Kelima iaitu Keutuhan Hubungan TD dengan awam yang memainkan peranan penting dalam memberi bantuan dan kerjasama kepada pihak berkuasa awam seperti membantu TD dalam Op MURNI melibatkan penugasan kenderaan dan penyediaan sajian kepada mangsa-mangsa banjir.

Di akhir ucapan, Pengerusi KPD mengambil kesempatan menyampaikan pesanan kepada setiap lapisan pegawai dan anggota untuk sentiasa memastikan kor terus relevan sebagai ketumbukan bantuan logistik TD.

Turut hadir, mantan Pengerusi KPD, Mej Jen Dato’ Hj Abdul Aziz Samsi @ Hj Shamsudin dan Timbalan Panglima Logistik, Brig Jen Hj Abdul Jalil Hj Ramli.

Gambar: LKpl Mohammad Shukri Suhaimi & Pbt Tuan Mohammad Farizal Tuan Dir

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online