Bersama PemimpinLatihanSemasa

10 Bgd (Para) Teguh Mempertahankan Takhta Kejuaraan UKM TD

MELAKA: Duli Yang Teramat Mulia (DYTM) Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan mencemar duli hadir ke Pertandingan Akhir Acara Jatuh Piring Jemputan dan Formasi sempena Ujian Kemahiran Menembak Tentera Darat (UKM TD) Tahun 2023.

UKM TD yang berlangsung selama dua minggu mulai 21 hingga 30 Jul 2023 ini disertai oleh 715 pegawai dan anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) daripada setiap Formasi Pemerintahan dan divisyen Tentera Darat (TD) yang bertujuan bagi meningkatkan kemahiran pengendalian senjata individu serta berkumpulan anggota TD.

Pertandingan kali ini terbahagi kepada dua acara iaitu acara wajib seperti Raifal Lelaki, Pistol Lelaki, Senjata Bantuan MGKA dan MGR, Lorong Hutan dan Serangan Seksyen manakala acara sampingan terdiri daripada acara Raifal dan Pistol Wanita bagi Pegawai Kanan dan Pegawai Muda, Sniper serta Jatuh Piring.

Terdahulu, Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Seri Mohammad Ab Rahman merasmikan Upacara Penutup UKM TD di Lapang Sasar 400 Meter, Kem Terendak pada 30 Julai 2023.

UKM TD Tahun 2023 menyaksikan Briged Ke-10 (Para) (10 Bgd (Para)) mengekalkan kejuaraan keseluruhan manakala anugerah Jaguh UKM TD 2023 disandang oleh Sjn Iskandar Saifuddin Abdullah dari 21 Grup Gerak Khas (GGK) sekaligus mendapat kenaikan pangkat ke pangkat SSjn.

Penganjuran UKM TD ini dilaksanakan bagi mengenalpasti potensi-potensi yang boleh diketengahkan untuk mewakili TD dalam Pertandingan Menembak di peringkat antarabangsa seperti ASEAN Armies Rifle Meet (AARM) yang akan diadakan di Filipina pada tahun 2024.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddein Jantan, Ketua Staf Angkatan Tentera Malaysia, Lt Jen Datuk Mohd Arman Rumaizi Hj Ahmad , Panglima Medan Barat, Lt Jen Dato’ Tengku Muhammad Fauzi Tengku Ibrahim dan Panglima Medan Timur, Lt Jen Dato’ Mohd Sofi Md Lepi.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi & Pbt Nik Ahmad Asyraaf Nik Husein

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online