BTDMSemasa

79 Penuntut Terima Beret Hijau Komando

MELAKA: Panglima 21 Gerup Gerak Khas (21 GGK) merangkap Pengerusi Gerak Khas, Mej Jen Adi Ridzwan Abdullah berpesan bahawa keagungan Beret Hijau yang dipakai perlulah sentiasa dipelihara kerana ianya merupakan maruah dan kebanggaan Gerak Khas.

“Adalah amat malang sekali jika Beret Hijau yang dipakai terpaksa dilucutkan secara keji disebabkan salah laku seperti tidak mematuhi arahan atau melakukan perbuatan yang bertentangan dengan peraturan perkhidmatan.

“Syabas dan tahniah di atas kejayaan saudara yang lulus dalam kursus ini serta seluruh dunia telah memperakui bahawa Kursus Asas Komando memerlukan ketahanan fizikal dan mental yang paling tinggi,” jelas Panglima 21 GGK.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Perbarisan Tamat Latihan Kursus Asas Komando Siri AK/1/2023 di Pantai Betutu Laut, Sungai Udang pada 19 Ogos 2023.

Terdahulu, acara dimulakan dengan pertunjukan demonstrasi serbuan pantai dan menyelamatkan tebusan serta persembahan Seni Silat Gayong sebelum disusuli dengan sesi ramah mesra Panglima 21 GGK bersama keluarga penuntut kursus.

Demonstrasi ini secara tidak langsung mempamerkan keupayaan serta kesiagaan Trup Tentera Darat (TD) khususnya Rejimen Ke-11 Gerak Khas (11 RGK) dan 21 GGK sebagai tunjang kedaulatan negara dalam menghadapi ancaman semasa selain sebagai perisai pertahanan negara.

Panglima 21 GGK kemudian menyempurnakan acara Perbarisan Penganugerahan Beret Hijau Gerak Khas serta Pisau Komando melibatkan seramai 19 pegawai dan 59 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dari pelbagai kor TD.

Acara turut diserikan dengan penyampaian hadiah bagi Penuntut Terbaik yang dinobatkan kepada Lt M Mohd Saiful Al-Fikri Rosli dari Batalion Ke-13 Rejimen Askar Melayu Diraja (13 RAMD).

Upacara perbarisan diteruskan dengan lafaz ikrar 12 Sumpah Perajurit Komando dan penyerahan bendera kepada Ketua Cawangan Komando sebagai tanda berakhirnya kursus.

Turut hadir, Ketua Staf 21 GGK, Brig Jen Suhaimi Mat Wajab, Pengarah Gerak Khas, Brig Jen Mohd Fouzi Sulaiman dan Komandan PULPAK, Kol Zolkinine Yunus.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi & Pbt Nik Ahmad Asyraaf Nik Husein

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online