Semasa

TD Gagalkan Cubaan PATI Masuk Malaysia Secara Haram

KELANTAN: Tentera Darat berjaya menahan seramai 25 Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) termasuk dua daripadanya perempuan warga Myanmar dalam Operasi Wawasan Sektor 8 Briged di Rantau Panjang pada 16 Mei 2017.

Kesemua PATI yang ditahan tidak mempunyai sebarang dokumen sah dan pengenalan diri yang meragukan semasa hendak menaiki bot untuk menyeberangi Sungai Golok dari Thailand ke Malaysia.

Tindakan pantas pasukan keselamatan TD telah berjaya menahan kumpulan PATI sebaik sahaja bot merapati tebing sungai dan hasil pemeriksaan mendapati terdapat tulisan di tangan mereka yang menandakan kod kawasan mereka ini akan dihantar bekerja.

PATI tersebut terus dibawa ke Balai Polis Rantau Panjang untuk tindakan pihak polis selanjutnya dan kejayaan ini merupakan kejayaan tangkapan PATI yang keempat bagi tahun ini yang mana menunjukkan keseriusan pihak keselamatan tentera dalam menjaga keselamatan dan kedaulatan negara.

Panglima 8 Bgd, Brig Jen Nazari Abd Hadi melahirkan rasa bangga beliau terhadap pasukan yang beroperasi di sepanjang sempadan Negara terutamanya di sempadan Malaysia Thailand.

Beliau juga berharap pasukan yang beroperasi akan terus meningkatkan prestasi kerja yang baik ini dan sentiasa berusaha mempertahankan kedaulatan negara.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button