SemasaTrup TD

Modul R&R Dedah Kaedah Baru Jaga BMI Warga 10 Bgd (Para)

MELAKA: 20 orang pegawai dan 135 anggota Lain-Lain Pangkap (LLP) Markas 10 Briged (Para) telah menyertai Seminar Kesedaran Penurunan Body Mass Index Peringkat 10 Briged (Para) di Cawangan Jasmani IPDA, Kem Terendak, Melaka pada 14 Nov 17.

Seminar tersebut telah dibahagikan kepada 2 sesi iaitu sesi teori pada sebelah pagi di dalam Dewan Perwira dan sesi praktikal dengan aktiviti fizikal disebelah petang di Dewan Terbuka Cawangan Jasmani IPDA yang dikelolakan oleh Mej (Dr) Dastan Fitri bin Musa dan Mej (Dr) Dzafri Masro, Pegawai Perubatan HAT Tuanku Mizan.

Seminar Rehabilitation & Reconditioning (R&R) adalah inovasi baru dalam latihan kecergasan (exercise & fitness) yang telah diperkenalkan oleh Jabatan Perubatan Tentera, HAT Tuanku Mizan.

Program ini bukan sahaja bermanfaat untuk mereka yang sedia cergas, namun banyak membantu mereka yang mempunyai penyakit seperti morbid obese, diabetes, hypertension, osteoarthritis dan hypercholesterolemia untuk kembali sihat dan cergas.

Modul R&R dibangunkan mengikut ilmu dan kajian berdasarkan Evidence Based Medicine dari bidang perubatan sukan. Setiap langkah dan kaedah latihan yang dilaksanakan adalah mengikut teknik terbaik memberi manfaat senaman dan mampu mengurangkan kecederaan semasa aktiviti fizikal.

Modul ini juga menekankan penguasaan (empowerment) dan perubahan tabiat dari individu tersebut untuk mengawal pemakanan & mengatur regim senaman tersendiri.

Seminar ini telah dirasmikan oleh Leftenan Kolonel Samad Igom, Ketua Staf Am Markas Briged Ke-10 Infantri (Para) dan warga 10 Briged (Para).

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online