Bersama PemimpinMINDEFSemasa

Sambutan Tahun Baru Cina Erat Hubungan Warga ATM

KUALA LUMPUR: Seramai 82 ahli Persatuan Veteran Kaum Cina Tentera Darat Malaysia (MACVA) dan pegawai serta anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) berbangsa Cina hadir dalam Majlis Sambutan Tahun Baru Cina peringkat Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang disempurnakan oleh Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor di Dewan Perkasa pada 6 Mac 2018.

Pegawai serta anggota ATM yang berkhidmat di sekitar Lembah Klang juga turut hadir bagi memeriahkan lagi suasana sambutan perayaan yang kebiasaannya disambut oleh masyarakat kaum Cina tetapi telah menjadi kebiasaan di dalam ATM untuk meraikan setiap perayaan yang disambut oleh rakyat Malaysia bagi menghargai jasa serta sumbangan warganya.

Tujuan utama majlis seperti ini diadakan untuk meraikan pegawai serta anggota LLP berbangsa Cina samada yang masih berkhidmat atau  telah bersara dari perkhidmatan dan pada masa yang sama dapat mengeratkan lagi jalinan persahabatan yang telah terjalin.

Terdahulu dari itu, Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim bersama Presiden MACVA, Mej (B) Tan Pau Son membakar mercun sebagai simbolik meraikan majlis sambutan Tahun Baru Cina dan mengikut kepercayaan kaum Cina membakar mercun merupakan cara untuk mengusir roh-roh jahat.

Turut hadir, Timbalan Menteri Pertahanan, Dato’ Sri Mohd Johari Bahrum, Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi dan Timbalan Panglima Tentera Laut, Laksamana Madya Dato’ Anuwi Hassan.

Gambar: LKpl Ainur Aisyah Yahaya

[srizonfbalbum id=161]

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online