MINDEFSemasa

Sambutan Maal Hijrah Peringkat ATM 2018

KUALA LUMPUR: Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Seri Panglima Hj Zulkifli Hj Zainal Abidin bersama 800 warga Angkatan Tentera Malaysia daripada ketiga-tiga cabang perkhidmatan berserta kakitangan awam KEMENTAH hadir dalam Majlis Sambutan Maal Hijrah Peringkat Angkatan Tentera Malaysi (ATM) 1440H di Masjid Khalid Al-Walid  KEMENTAH pada 5 Okt 2018.

Sebaik ketibaan PAT, beliau disambut oleh Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi seterusnya ke Dewan Solat Utama, Masjid Khalid Al-Walid  KEMENTAH.

Sambutan bersempena dengan kedatangan tahun baru Hijrah 1440H disamping bertujuan untuk mengingatkan kepada semua peringkat anggota ATM mengenai Tahun Baru Islam yang bermula daripada penghijrahan Rasulullah S.A.W dari Makkah ke Madinah.

Kita mengetahui bahawa peristiwa hijrah Rasul SAW itu telah membuka lembaran baru ke arah penyebaran Islam yang lebih cemerlang.

Bertitik tolak daripada peristiwa tersebut, umat Islam haruslah mengambil iktibar bahawa ukhuwah Islamiah yang kuat dan jitu adalah asas kepada perpaduan dan kesatuan ummah yang membawa kepada kemajuan dan kejayaan umat Islam ke era globalisasi demi menjulang nama Islam di persada dunia dan menjadi ikon terbaik di alam maya ini.

Majlis dimulakan dengan sesi syarahan Maal Hijrah bertajuk Menyantuni Umat Membawa Berkat disampaikan oleh Pensyarah Di Akedemik Pengajian Islam Kontemporari, UiTM, Prof Madya Dr. Hj Mohd Nor Mamat.

Pemilihan tema ini bertepatan dengan usaha kerajaan dalam membentuk satu negara yang bersatu padu dan aman walaupun berlainan agama, kaum, ideologi dan fahaman politik, rakyat hendaklah bersatu padu.

Majlis diteruskan dengan Penyampaian Anugerah Maal Hijrah ATM 1440H/2018 yang mana Anugerah Wira Maal Hijrah tahun 1440H, dimenangi oleh Laksamana Madya Dato’ Seri Panglima Hj Mohamad Roslan Mohamad Ramli.

Manakala Anugerah Bilal Ibnu Rabah dimenangi oleh PW I Mohd Safuan Ali Othman dan Anugerah Masjid/Surau Contoh dimenangi oleh Masjid Muhammad Al-Fateh, Kem Wardieburn, yang disempurnakan oleh PAT.

Turut hadir Panglima Tentera Udara (PTU), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affandi Buang, Timbalan Panglima Tentera Laut (TPTL), Laksamana Madya Datuk Mohd Reza Mohd Sany serta pegawai kanan ATM.

Gambar: Saifun Hakimi Zainon

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online