Bersama PemimpinMK TDSemasa

Penyerahan Jalur Gemilang Kepada Tim Menembak TD

KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat (PTD) Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi diiringi Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD), Lt Jen Dato’ Hasagaya Abdullah,  menyerahkan Jalur Gemilang kepada  Pengurus Tim Menembak Tentera Darat (TD), Lt Kol Roszaini Mohamad Alide  dalam Majlis Penyerahan Bendera Jalur Gemilang di Bilik Rehat Sekretariat TD pada 5 Nov 2018.

Penyerahan bendera itu sebagai pemberi semangat serta menandakan tim tersebut mewakili negara dalam Pertandingan ASEAN Armies Rifle Meet (AARM)  yang akan diadakan di Lapang Sasar Kem Terendak, Melaka dari 17 hingga 27 Nov 2018.

Seramai sembilan pegawai dan lapan anggota Lain Lain Pangkat (LLP) terlibat dalam  kejohanan tahunan bertaraf dunia tersebut yang turut melibatkan 10 buah negara.

AARM 2018 merupakan pertandingan menembak tahunan yang bertujuan untuk meningkatkan keupayaan operasi ketenteraan dalam pertempuran serta menumpukan pada kemahiran dan penggunaan senjata, di mana penglibatan peserta-peserta di seluruh dunia turut dipertandingkan.

Pertandingan tahun ini, Tim TD bakal menerima tentangan hebat dari negara Indonesia sebagai juara bertahan manakala Thailands sebagai pencabar terdekat.

Dalam ucapan PTD, beliau mahukan semua penembak-penembak TD melakukan yang terbaik semasa pertandingan nanti kerana mereka ini membawa nama negara sekaligus menaikkan imej ATM serta maruah TD dalam pertandingan yang berprestij tersebut.

“Kita bertanding untuk menang,  jadi bertanding lah dengan bersungguh-sungguh demi menjaga nama TD amnya dan ATM khasnya serta di masa yang sama persembahkan mutu disiplin yang tinggi” ujar PTD.

Turut Hadir Ketua Staf TD, Mej Jen Dato’ Pahlawan Redzuan Hj Baharuddin dan pegawai kanan TD.

Gambar Oleh: Saifun Hakimi Zainon

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online