Bersama PemimpinSemasa

TD Perlu Mereka Yang Berjiwa Besar – PTD

NEGERI SEMBILAN: “Profesion ketenteraan adalah sinonim dengan kedaulatan tanah dan sebagai benteng pertahanan negara, Tentera Darat (TD) perlu didokong oleh mereka yang berjiwa besar serta merelakan diri untuk berkorban demin kepentingan nusa dan bangsa,” kata Panglima Tentera Darat PTD), Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi semasa ucapan beliau dalam Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda Lelaki Siri 188/2018 di Padang Kawad Pusat Latihan Asas TD (PUSASDA), Bandar Tentera Darat pada 22 Jun 2019.

Seramai 1727 Perajurit Muda (PM) berjaya menamatkan latihan pada kali ini yang mana mereka telah menjalani latihan selama enam bulan bermula dari 23 Nov 2018 lalu dan sepanjang latihan yang dilaksanakan PM dibentuk agar mempunyai keperibadian ketenteraan, kekuatan mental dan juga fizikal.

Latihan ini juga dibahagikan kepada beberapa komponen utama meliputi pembinaan karakter, pengetahuan am ketenteraan, latihan jasmani, pengendalian senjata, latihan kemahiran perang disamping pengukuhan kepada aspek kerohanian kepada mereka yang beragama Islam dan kelas Moral kepada yang bukan beragama Islam.

Terdahulu ketibaan PTD disambut oleh Timbalan PTD, Lt Jen Dato’ Hasagaya Abdullah bersama Komandan PUSASDA, Kol Zambery Jefry Hj Darus lalu menerima tabik hormat dari kontijen perbarisan diketuai PM Muhamad Shahriman Ab Razak  yang juga merupakan PM Keseluruhan Terbaik.

Selain itu dalam ucapan PTD beliau mahukan PM melupai kehidupan awam dan menjiwai sepenuhnya jati diri anggota tentera dengan kotakan sumpah perajurit dan Ikrar Kesatria serta tidak sekali-kali mengkhianati kedua-duanya.

“Dunia tentera banyak dugaan dan pantang larangnya, tuntutan mutlak adalah patuh kepada peraturan dan ketua serta menjauhi perkara-perkara yang ditegah dan saya ingin menasihati jangan sekali-kali mendekati atau mencuba sebarang gejala negatif kerana kita tidak boleh membenarkan akibat nila setitik habis rosak susu sebelanga,” tegas PTD.

Perbarisan diteruskan dengan penyampaian anugerah kepada PM yang meliputi beberapa kategori dimana PM Akedemik Terbaik diberikan kepada PM Muhammad Fahimi Mohammad Nadzir, PM Kawad Terbaik, PM Mohd Sakirin Khairani manakala PM Kecergasan Terbaik ialah PM Iskandar Zulkarnain Abdul Manan dan PM Penembak Terbaik di berikan kepada PM Ahmad Yunis Sulaiman.

Pameran ketenteraan juga turut diadakan seperti Survival, Peralatan Khas TD, Peralatan Komunikasi, Kejuruteraan Medan, Kembalik Pelbagai Varian, Kenderaan Lipan Bara, Meriam 105, Persenjataan Batalion Infantri, Kenderaan Pembawa Senjata, Condor, Klinik Pergigian dan Hospital Bergerak di Padang Kawad Cawangan Latih.

Turut hadir, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Azizan Md Delin, Panglima Medan Timur Tentera Darat, Lt Jen Datuk Wira Zamrose Mohd Zain dan Panglima Latihan Tentera Darat, Mej Jen Dato’ Hj Mohd Nazir Hj Mami.

Gambar: SSjn Vijay Gaundar, Sjn Saiful Fazley dan Hakimi Zainon

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online